fbpx

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

centenar tanchisti

Zilele trecute sala mare a primăriei Turda a fost gazda unui simpozion dedicat armei tancuri, mai exact la împlinirea celor 100 de ani de existență a acestui departament în cadrul armatei române.

Întrevăzând marile posibilităţi ale tancului, România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată, această nevoie fiind privită ca izvorând din condiţiile de ordin politico-strategic şi nu pentru a fi la „moda” zilei.

Pentru realizarea acestui scop, un moment cu profunde semnificaţii pentru istoria armei tancuri în armata română îl constituie înfiinţarea primului batalion de care de luptă, în data de 01 august 1919 la  Mihai Bravu, prima „subunitate şcolară” a noii arme intrate în dotarea armatei române, care a continuat cu înzestrarea şi dezvoltarea acesteia în perioada interbelică, pe timpul campaniilor din cel de-al doilea război mondial, în perioada războiului rece şi după evenimentele din anul 1989.

După Revoluţia din 1989, evoluţia Armatei Române a reprezentat un proces de modificare a componentelor sale esenţiale: structură, organizare şi înzestare a forţelor, învăţământ, instrucţie, doctrine de luptă, mentalităţi, etc. Într-un interval de timp de aproximativ 25 de ani, structurile centrale ale ministerului şi principalele eşaloane din subordinea sa, implicit unităţile de tancuri, au fost supuse unui amplu proces de reorganizare.

 Statutul României de membră a NATO a impus armonizarea din punct de vedere acţional, structural şi al înzestrării, în vederea realizării interoperabilităţii cu sistemele similare ale celorlalte tări membre NATO.

În prezent Forţele Terestre Române sunt înzestrate cu mai multe tipuri de blindate. Vărful de lance îl reprezintă tancul TR-85M1 obţinut printr-un program de modernizare a tancului românesc TR-85, care este încă în derulare.

Simpozionul de la Turda a beneficiat de prezența primarului Matei Cristian, a locotenent colonelului Remus Filimon comandantul  Batalionul 814 Tancuri ”Mihai Vodă” din Turda, a colonelului dr. Gabriel Pătrașcu - șeful Biroului editorial, documentare istorică și memorialistică / Arhivele Militare Naționale Române și a profesorului dr. Răzvan-Mihai Neagu.

Mă bucur foarte mult că am fost gazdele acestui eveniment desfășurat la Primăria Municipiului Turda. Batalionul 814 Tancuri Mihai Vodă este un simbol al Turzii, iar încă de la apariția acestei specializări militare – TANCURI, Turda a lăsat o amprentă istorică pregnantă în acest domeniu.

Acești militari au avut de-a lungul timpului o misiune grea, iar cu profesionalism, curaj și dedicare au reușit să mențină standardele cele mai înalte în domeniul apărării. Pentru asta le mulțumim, îi felicităm și le urăm LA MULȚI ANI!” a transmis cu această ocazie primarul Matei Cristian.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator