După intrarea în vigoare a legii privind registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, în unele domenii, la angajare, se solicită certificatul de integritate comportamentală.
Astfel, profesorii, cadrele medicale și persoanele care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligați să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali, potrivit legii privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, intrată recent în vigoare.
Potrivit documentului, instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.
Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține propriul certificat de cazier judiciar. Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării. Astfel, zeci de mii de angajați, bărbați sau femei, vor fi obligaţi să facă două drumuri pe an la poliţie, pentru a solicita acest certificat de integritate.