fbpx

Icon Scrie un comentariu

legitimare

Legitimarea persoanelor de către polițiști se va face în curând conform unor reguli mai stricte, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de către deputați. Prevederile proiectului vor intra în vigoare după ce acesta își va fi terminat parcursul legislativ. Printre altele, propunerea legislativă prevede cazurile în care polițiștii vor putea să ceară unei persoane să se legitimeze și contravențiile pentru refuzul acesteia de a se identifica.


Mai exact, este vorba despre Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, adoptat miercuri de Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul urmează să meargă la președintele țării pentru promulgare prin decret și va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.


Printre altele, propunerea legislativă reglementează condițiile în care polițistul poate cere legitimarea unei persoane și contravențiile în cazul în care persoana refuză să se legitimeze. În prezent, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, prevede doar faptul că polițiștii au dreptul „să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală”. 


Una dintre noutățile aduse de proiectul legislativ o reprezintă majorarea amenzilor în cazul refuzului legitimării. Concret, cei care vor refuza să se legitimeze vor primi, conform proiectului, amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei (spre deosebire de legislația actuală care prevede amenzi de până în 500 de lei).

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator