fbpx

1 Comentariu

papa francisc

Papa Francisc a ținut un discurs pe Câmpia Libertății de la Blaj, în fața a circa 120.000 de oameni, în ultima sa zi de vizită în România. În discurs, Suveranul Pontif a amintit de Turda, menționând că aici a fost emis primul decret la nivel mondial care proclama libertatea conștiinței și toleranței religioase!

 

“Prin Edictul de la Turda, din 1568, emis de Dieta Transilvaniei, a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei. Valoarea lui este cu atât mai mare cu cât este primul document de acest fel din istoria Europei acelor timpuri”, a amintit Suveranul Pontif, în mesajul său de unitate.

Papa Francisc a participat la Sfânta Liturghie, prin care au fost beatificați 7 episcopi greco-catolici, care au suferit în timpul regimului comunist.

Papa Francisc le-a transmis celor peste 100.000 de credincioşi că îi încredinţează Fecioarei Maria, care să îi călăuzească spre un viitor de un autentic progres şi de pace şi spre construirea unei patrii din ce în ce mai dreaptă şi mai fraternă. 

Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda, decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei. Edictul de la Turda a fost promulgat de Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Este primul edict de acest fel din istoria Europei moderne. Documentul original este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Edictul a fost emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sângeroase izbucnite între catolici și protestanți în Europa Occidentală, în urma declanșării procesului de reformă protestantă a călugărului Martin Luther din 1517.

Conform edictului, nici o persoană nu putea să fie dezavantajată din cauza confesiunii sale și nimănui nu i se putea impune o credință sau alta, deoarece credința provine de la Dumnezeu.

Edictul din Turda nu precizează în particular nici o confesiune religioasă, ceea ce a condus la conflicte între diferitele confesiuni protestante. De aceea, în 1571, principele Ștefan Bathory a emis, în completare, Edictul de la Târgu Mureș, în care a precizat că religiile recepte sunt cea romano-catolică, calvinistă, luterană și, în plus, cea unitariană, interzicând orice inovații religioase.

Libertatea religioasă a rămas, oricum, piatra de încercare pentru mulți principi ai Transilvaniei: Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen și cei care care au urmat. Respectarea acesteia a fost o condiție pusă de nobilimea transilvăneană, după supunerea Principatului Transilvaniei sub Imperiul Austriac, prin Diploma Leopoldină din 1691 (sursa: Wikipedia).

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator