fbpx

Icon Scrie un comentariu

isu muzee

Sâmbătă seara va avea loc o nouă ediție ”Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural în care universitățile și centrele culturale din mai multe țări europene organizează expoziții, vernisaje și evenimente inedite, cu acces gratuit pentru public, dedicate nopții de sâmbătă, 18 mai 2019.

 

Având în vedere că aceste evenimente se caracterizează printr-o mare afluență de persoane în obiectivele care își deschid porțile pentru ”Noaptea Muzeelor”, pompierii recomandă respectarea măsurilor minimale de apărare împotriva incendiilor și de prevenire a situațiilor de urgență, atât de către personalul obiectivelor vizate cât și de către vizitatorii acestora.

Reguli de comportare și măsuri de prevenire a incendiilor adresate vizitatorilor

- Nu vă înghesuiți în muzeu, așteptați calm să intrați în spațiile expoziționale.

- Respectați întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment şi îndrumările personalului care asigură ghidajul.

- Supravegheați în permanență copiii.

- Respectați interdicția fumatului și utilizării focului deschis.

- În cazul în care sesizați o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a altui eveniment deosebit în spațiile vizitate, anunțați imediat personalul muzeului.

În cazul izbucnirii unui incendiu

- Păstrați-vă calmul.

- Respectați îndrumările personalului obiectivului.

- Părăsiți clădirea în care a izbucnit incendiul.

- Ajutați persoanele aflate în dificultate.

- Nu utilizați lifturile pentru evacuare.

- Nu vă întoarceți în clădirea incendiată.

 

Măsuri de prevenire a incendiilor adresate personalului/reprezentanților muzeelor

  1. Întrucât evenimentul se va desfășura pe timp de noapte, deci într-un interval orar nespecific utilizării curente a muzeului, este obligatorie pregătirea din timp a unor scenarii de acțiune în cazul apariției unor situații neprevăzute (de exemplu, întreruperea, din diverse motive, posibil chiar intenționate, a alimentării cu energie electrică a iluminatului), care necesită dirijarea publicului prin mesaje tip voce ori chiar evacuarea acestuia din muzeu. Se recomandă asigurarea de mijloace tehnice tip portavoce şi lanterne cu baterii şi exersarea, de către personal, a modului de acțiune concret în cazul unei asemenea situații.
  2. Suplimentarea personalului propriu fâță de o zi de vizitare obișnuită, astfel încât să se asigure o supraveghere permanentă şi îndeaproape a grupurilor de vizitatori şi posibilitatea observării operative a unei eventuale surse de incendiu ori a unei intenții infracționale.
  3. Evitarea supraaglomerării cu vizitatori a muzeelor, prin permiterea accesului publicului doar în limitele în care se poate asigura o supraveghere atentă şi îndeaproape, prin personalul propriu ori cel voluntar, angrenat în activităţi de ghidaj, stabilirea clară a circuitelor de vizitare şi interzicerea accesului publicului în clădirile care au amplasate, la interior sau la exterior, schele. Se recomandă ca înaintea desfăşurării evenimentului, spaţiile care nu sunt incluse în circuitul muzeal să fie asigurate prin încuiere, dacă este posibil, dar numai în situaţia în care prin respectivele încăperi nu se face evacuarea în cazul unui incendiu.
  4. Instruirea personalului muzeelor, de către administratori sau personalul propriu cu atribuţii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, spre a cunoaşte modul de utilizare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (instalaţii de detectare şi semnalizare a incendiilor, hidranţi interiori şi exteriori de incendiu, stingătoare de incendiu etc.), de dirijare a evacuării vizitatorilor şi de implicare directă, în cazul unui eventual incendiu, în salvarea bunurilor de patrimoniu mobil deţinute, în ordinea valorii şi adăpostirea acestora în locuri sigure, care au fost stabilite din timp.
  5. Asigurarea funcţionării instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuarea persoanelor şi a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor care echipează construcţiile muzeelor şi dotarea acestora cu toate accesoriile necesare.
  6. Verificarea temeinică, după finalizarea activităţii cu public, a tuturor spaţiilor din muzee (atât cele accesibile publicului pe circuitul muzeal, cât şi toaletele ori celelalte spaţii în care acesta nu a avut acces dar nu au fost asigurate prin încuiere), pentru identificarea unor eventuale surse de incendiu ori de inundaţii (de exemplu, robinete de apă deschise) și înlăturarea acestora, precum şi pentru identificarea unor eventuale persoane ori grupuri de persoane rămase în muzeu, din eroare sau cu posibile intenții infracționale.
  7. Reamintirea, de către administratorii muzeelor, către vizitatori şi personalul propriu, a interdicţiei fumatului în incinta construcţiilor.
  8. Respectarea interdicţiei utilizării, pentru diverse activităţi, a focului deschis în vecinătatea construcţiilor muzeelor.
  9. Interzicerea, de către administratorii muzeelor, a blocării căilor de acces pentru intervenţie ale autospecialelor pompierilor sau a hidranţilor exteriori / stradali de incendiu, prin parcarea autoturismelor, microbuzelor ori autocarelor cu care au venit vizitatorii.
  10. Interzicerea amplasării de standuri comerciale pe căile de evacuare din muzee.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator