fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

readc conferinta

Câmpia Turzii este primul și singurul municipiu din România care are aproape toți câinii cu stăpân microcipați (procent 90%), au menționat reprezentanții asociației READC, care în ultimii 5 ani au desfășurat un proiect-pilot de microcipare, monitorizare, castrare și educare a cetățenilor, cu sprijinul Asociației Tasso e.V. din Germania.

 

READC a oferit gratuit cetățenilor din localitate: montarea la zgarda animalului a plachetei reflectorizante (marcată cu numărul de telefon al asociației, pentru recuperare rapidă în caz de pierdere), inocularea subcutanată a microcipului, legitimație card pentru animal, monitorizarea prin centrala telefonică permanentă, 4 cititoare pentru identificarea rapidă a câinilor cu stăpân și căutarea internă și internațională a animalului (datorită conectării la baza de date performantă a Tasso Germania).

Proiectul, început pe vremea când actualul primar Dorin Lojigan ocupa funcția de viceprimar, are șanse să continue, a anunțat edilul din Câmpia Turzii. Marin Bleidner, oficial al READC, a anunțat că se intenționează aducerea unei clinici mobile, cu care să se meargă în cartiere și în zonele cu potențial de înmulțire, pentru a se efectua acțiuni de castrare a animalelor, dar și alte acțiuni de tip veterinar.

Marin Bleidner a amintit și de problema ”turismului canin”, pe care o apreciază drept o posibilă afacere a ecarisajului, menționând că problema câinilor ”maidanezi” (așa cum sunt cunoscuți în mod popular) se poate rezolva doar printr-o acțiune amplă, pe mai multe paliere, care să vizeze atât microciparea/monitorizarea, cât și castrarea, educarea cetățenilor și dezvoltarea culturii adopției. ”Experianța noastră o putem împărtăți și cu alții, care sunt interesați de rezolvarea acestui fenomen”, a adăuta primarul Dorin Lojigan.

Pe de altă parte, pentru o rezolvare optimă, proiectul-pilot de la Câmpia Turzii ar trebui extins la nivel regional sau chiar național. Însă, acest lucru nu e atât de simplu sau de firesc, cum pare, pentru că în spatele acestei probleme s-au dezvoltat ”afaceri” serioase, reprezentanții READC dând în vileag câteva situații anormale, reușind chiar să câștige procese împotriva unor instituții publice din domeniul sănătății populației.

Vezi mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă:

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator