fbpx

Icon Scrie un comentariu

9 Mai Turda

În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această semnificaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.

Ziua Uniunii Europene marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

La Turda, manifestările au debutat de la ora 12, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe cu un ceremonial militar-religios ce a cuprins: sosirea delegaţiei oficiale, intonarea Imnului Național al României, intonarea Imnului Uniunii Europene, serviciu religios ( Te Deum ), alocuţiuni, depunere oficială de coroane, defilarea Gărzii de onoare, depunere de coroane a celorlalte delegaţii dar și un recital susținut în premieră de fanfara municipiului Turda.

Primarul Matei Cristian a făcut un apel la unitate în discursul rostit astăzi.

La mulți ani, România! La mulți ani, Europa! 
Ziua de 9 mai are în conștiința poporului român o dublă semnificație: proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877 și victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945. Pentru că din 1 ianuarie 2007 suntem cetățeni europeni, astăzi sărbătorim și Ziua Europei: în 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcția creării Uniunii Europene de astăzi.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator