fbpx

Scrie un comentariu

mandarine amazilil

Un turdean a cumpărat citrice (mai exact mandarine) de la supermarketul Kaufland, care se vindeau la lădițe. De curios, a pozat și eticheta, unde era menționat că au fost tratate cu IMAZALIL! Substanța este pe lista tratamentelor periculoase, care pot afecta rinichii și ficatul!

 

Cu toate că folosirea substanței în agricultură este interzisă în legislația din Uniunea Europeană, pe etichetă este menționat faptul că mandarinele sunt produse în Grecia, fiind distribuite de o firmă din Bulgaria.

”Coaja nu este destinată consumului uman”, este avertismentul de pe etichetă, pe care l-a văzut doar cumprătorul curios ce scrie pe etichetă, de regulă produsele fiind luate și cântărite din lădiță, fără a căuta vreo etichetă de avertisment.

Acum un an și jumătate, în România s-a declanșat un scandal imens după ce au fost descoperite citrice din Turcia în magazine, care erau tratate cu IMAZALIL. La vremea respectivă, Paul Anghel, de la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, a lansat un avertisment cumpărătorilor.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă. (...) Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. (...) Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, a atras atenția oficialul ANPC.

În noiembrie 2017, în toiul scandalului, mulți comercianți au schimbat etichetele citricelor, menționând că sunt din Spania, Grecia sau altă țară, când de fapt ele erau importate din Turcia, fiind tratate cu IMAZALIL.

”Este utilizat în special pentru tratamentul bananelor, citricelor și merelor după recoltare și al semințelor înainte de plantare (cereale și cartofi). (...) Pentru oameni doza maximă stabilită de WHO (Organizația Mondială a Sănătății) este de 0,03mg/kg corp pe zi. 

Principalul efect negativ al acestui fungicid este faptul că are efecte cancerigene.

Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă.

S-a observat că influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg). Studiile au fost efectuate pe animale.

Acesta este un iritant puternic pentru ochi, dar unul slab pentru piele.

Chiar dacă acest fungicid este destul de toxic, impactul acestuia asupra sănatății atunci când este obținut din consumul de alimente și apă este nesemnificativ. Acest lucru este posibil pentru că în apă și alimente se găsesc concentrații foarte mici.

Totuși, acest lucru este valabil pentru cei care au o alimentație variată și care nu exagerează cu consumul unui singur aliment (de exemplu portocale, lămâi, mandarine, clementine).

Un alt comportament alimentar ce poate conduce la un consum ridicat de imazalil este consumul de coji de citrice (portocale, lămâi, mandarine, clementine), sub diferite forme (de exemplu ceai), cultivate în sistem convențional”, menționează siteul cesamancam.ro.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator