fbpx

pmp 1300x300

asacons montatorprefabricate

5 Comentarii

romi turda

Doi bărbați, care locuiesc în zona instrustrială din Turda (strada 22 Decembrie și strada Fabricii), s-au prezentat la IML Cluj, după ce au fost agresați de câteva persoane de etnie romă, care locuiesc în zonă, în două zile consecutive. 

”Primul agresat, un bărbat de 58 de ani, spune că romii au năvălit joi, 4 aprilie în casa lui, după ce l-au lovit cu o bâtă prin vizeta ușii de la intrare – iar celălalt, un ins de 36 de ani a fost bătut vineri, 5 aprilie, de părinții unor adolescenți când a vrut să se plângă acestora că fiii lor încearcă mereu să-i intre în casă. Cei doi spun că viața lor și a cetățenilor din zonă, paralizați de frică, e pusă mereu în primejdie căci romii strigă deja, pe străzi: “Să moară toți românii”!”, menționează Gazeta de Cluj.

Cei doi au reclamat faptul că în zona respectivă (zona industrială, formată din străzile 22 Decembrie, Fabricii și Nicolae Teclu) romii au ajuns să ”facă legea”, agresând oameni fără nicio teamă și sunt consemnate multe cazuri în care intră peste ei în casă și îi agresează.

“Ei bine acești romi – în special copii și adolescenți mă urmăresc și pe mine mai demult – dar victime le-au căzut până acum doi vecini, care însă nu au avut curaj să iasă la rampă și să-i reclame la poliție. Și, miercuri, 5-6 tineri au venit la mine acasă, cu gând să intre peste mine – dar am avut norocul că am reușit să închid la timp ușa și să mă blochez înăuntru. Asta fiindcă doreau, cred, să mă jefuiască. Dar a doua zi n-am mai avut același noroc: au venit din nou și în secunda în care m-am aplecat să trag de ușă, ca s-o închid, m-au lovit cu o bâtă prin gemulețul de la ușă, nimerindu-mă în zona ochilor și apoi în cap – așa că am căzut pe spate. Am leșinat, iar când m-am trezit nu mai era nimeni acolo. Plecaseră cu toții speriați, cred, de ce-au făcut. După aceea m-am învârtit puțin prin cameră și am văzut că nu mi-au luat nimic, dar am chemat totuși poliția. Polițiștii au venit repede, au luat notă de fapte, iar a doua zi, pe la ora 8.00, am dat telefon la fabrică să le spun că lipsesc în ziua aceea. (...)

Ce-i mai grav este faptul că poliția este absolut inertă la acțiunile lor, mai ales după căderea serii, când aceștia hălăduie pe străzi, băuți, și strigă în cor: “Să moară toți românii”! Lucru care, vă spun sincer, dacă scapă de sub control și ies aceștia în stradă atunci va fi o situație mai serioasă decât la Hădăreni, fiindcă răbdarea noastră a ajuns la final”, a povestit dl. Alex, pentru sursa citată.

Un alt incident violent s-a produs în ziua următoare, povestit de dl. Mihai, un bărbat de 36 de ani care s-a mutat din Cluj-Napoca în Turda, pe strada Fabricii.

“Dacă vecinul a avut probleme cu romii  joi, eu am avut vineri. Dar să încep cu începutul: m-am mutat cu familia pe strada Fabricii, și am investit o căruță de bani în casa pe care mi-am cumpărat-o aici. Iar romii  din zonă sunt o gașcă, în minicartierul compus din vreo douăzeci de case ridicate aici, însă toți se strâng la o casă cu poartă gri – de unde își coordonează operațiunile în zonă, inclusiv de trafic de carne vie.  Pe deasupra, așteaptă să-i controleze pe trecători inclusiv la ieșirea de la Fabrica de Sticlă, dijmuindu-i și cerându-le taxă de protecție – lucru pe care-l fac, fără probleme și cu ai lor! Iar vineri tocmai îl luasem cu mine, pe un adolescent din gașcă, cu gând să-l duc la părinții lui. Asta, pentru că-l prinsesem la ușă,  tot “testându-mă” la interfon”, povestește dl. Mihai. Numai că, pe drum, s-a întâlnit cu părinții tânărului, care ”au năvălit cu pumnii peste mine, lăsându-mă lat. Apoi au plecat ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic… Iar eu m-am târât până la Spitalul Municipal, cu dureri cumplite în zona capului, după care m-am dus la poliție și am dat o declarație referitoare la ce am pățit.”

Situația în zonă pare una destul de gravă, conform spuselor celor doi, care reclamă dese ”atacuri” ale găștilor de romi.

“Încep să-mi pun acum întrebarea dacă să rămân aici, în Turda, sau să mă mut înapoi la Cluj-Napoca, însă deocamdată aștept să văd ce măsuri vor lua autoritățile. Asta datorită gravității situației fiindcă, așa cum spunea și vecinul, în cauză sunt mulți oameni din zonă, a căror viață a ajuns deja un calvar din cauza acestor bande de romi”, spune cel care s-a mutat la Turda.

Poliția susține că s-a întocmit dosar penal.

„În cazul de pe str. 22 Decembrie din Turda s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, distrugere și violare de domiciliu. Cercetările continuă în vederea clarificării tuturor aspectelor sesizate. În ceea ce privește cel de pe str. Fabricii, deocamdată victima nu a depus plângere, dar se află în limitele intervalului de 90 de zile, de la comiterea faptei, în care are posibilitatea s-o facă”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Foto: Arhivă.

Citește și:

Liderii comunității rome din Turda neagă că ar exista zone în care romii să atace în grupuri organizate

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Turdeanu' · 09:12 16.04.2019
  Știți ce înseamnă asta, nu? O totală ineficiența a organelor de ordine și autorități! Sunt probleme grave ale orașului, care încearcă să fie ascunse sub preș, însă (din când în când) explodează ca un buboi! Și e grav! E grav tot ce se întâmplă în comunitățile acestea, obișnuite sa aștepte "ajutoarele". Găștile de tineri din acea zona se pot întâlni și seara, în mijloacele de transport în comun. (Mijloace pe care nu vezi vreodata picior de polițist local, dar îi vezi zilnic stând cu orele în mașini, pe după blocuri, magazine, etc, butonând telefoanele!!!). I-am întâlnit și eu, într-o seara. Au urcat din stația de la Cimentul, foarte gălăgioși și cu o atitudine provocatoare. Unul din ei avea mâna plină de sânge. S-a așezat lângă mine și l-am întrebat ce a pățit. Mi-a răspuns foarte mândru, deși se vedea clar că-l doare, că a lovit un aparat de pe stradă. "De ce?"; "Așa mi-a venit!"
  Sunt tineri plictisiți, iute la mânie, dar dornici de adrenalină și de a epata în fața celorlalți. Nu frecventează scoli, dar preiau din filme idei de crimă organizată, chiar daca ei știu că nu e bine. Se tem, dar totuși încearcă pt senzații tari și pt a deveni "eroi" în propria lor comunitate. Iar dacă văd că le merge (=nu simt pe propria piele consecințele), continuă. Și așa, dintr-un fenomen mic, pornit ca "o distracție", se ajunge la treburi grave, pt că autoritățile le lasă spațiu și timp pt "a-și face mâna".
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Cadar N. · 14:08 16.04.2019
  Consider ca ar trebui luate masuri cu privire la actiunile rromilor care au iesiri de genul celor descrise mai sus, asta in primul rand cu actiuni ale politiei , jandarmilor si politiei locale. Politia locala este imuna la astfel de actiuni , in primul rand din cauza insuficienta a dotarilor ( vorbesc de lipsa materialelor de aparare sau contraatac ) precum si a personalului slab pregatit in privinta actiunilor de linistire a maselor agresive de persoane. In al doilea rand , faptul ca politia nationala duce lipsa de personal si faptul ca legea este de asa natura incat tinerii politisti chiar daca reusesc sa isi faca treaba ( nefiind motivati cu nimic ) ajung sa fie amenintati si ei la randul lor , astfel incat se creaza doar o iluzie ca a fost politia si s-au luat masuri impotriva agresorilor (caz care pentru un judecator , in cazul cand se va ajunge la judecata agresorilor, nu va prezenta pericol , agresorul fiind pus in libertate din nou, urmand sa repete fapta mai indarjit si sa rada in fata organelor de drept) . Una dintre masuri ar fi ca aceste organe de politie sa actioneze in colaborare cu trupele de mascati, dar nu cred ca aceasta actiune va fi posibila intrucat "nu trebuie sa deranjam si sa facem valuri" astfel vom avea "bube in cap" pe plan local. Nu trebuie sa trecem in extrema cealalta si sa luam ca vinovata intreaga etnie a rromilor. Trebuie pedepsite doar persoanele vinovate .
 • Acest comentariu este nepublicat.
  eu · 19:59 16.04.2019
  din pacate se fac doar dosare dar de pedepsit nu este nimeni ...cazurile acestea nu sunt mediatizate din cauza ca sunt foarte multe si nu vor sa creeze panica .Pe Turda rata violentei este mai ridicata decat la Cluj

  Te agreseaza peste tot pe unde mergi si ce este mai dureros e ca sunt copii ,te provoaca sa aiba motiv sa te loveasca. Si da,unii politisti stau in masini butonand telefoanele nu patruland pe strazi .Agentii nostrii sunt politisti doar pe statele de plata.Sa faci plangere ? Sa ce ? pana cand se iau masuri mai primesti cativa pumni ,asa, de recunostinta

  multumim Romania
 • Acest comentariu este nepublicat.
  ADI · 03:20 18.06.2019
  Am multiple plangeri si reclamatii la autoritatile inarmate din turda impotriva bestiilor din zona industriala oricum am reusit sa ma apar sa potolesc prin forta pe cativa . Acum cand trec pe acolo ma inarmez serios si dau fara mila cand incearca sa ma atace .
 • Acest comentariu este nepublicat.
  ADI · 03:32 18.06.2019
  Inarmativa cu ceva dur un spray ca autoritatile inarmate politia nu o sa va reproseze nimic . Eu a trebuit sa ma inarmez sa folosesc anumite obiecte spre a ma apara si riposta impotriva atacurilor bestiilor pe strazile din turda si reprezentanti ai politiei au zis dai in pula de vagabonzi batei daca se leaga de tine
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator