fbpx

Icon 1 Comentariu

biserica premiera

Premiera religioasă în România s-a consemnat într-o biserică ortodoxă din Turda, în prezența IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a fost prezent ieri la Biserica Turda-Fabrici, unde slujba a fost oficiată în limbile română și romani (țigănească).

Bisericuța de pe strada 22 Decembrie 1989 (fostă Armata Roșie) are o însemnătate importantă pentru IPS Andrei, pentru că aici a slujit, ca preot, între anii 1978-1985. Mai recent, lăcașul de cult a devenit Biserica Parohiei misionare pentru rromi cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Asta după ce comunitatea ortodoxă din zonă a ridicat o biserică în zona sensului giratoriu de la Dedeman.

Din soborul de preoți care a oficiat slujba alături de IPS Andrei, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (care se sărbătorește în 8 aprilie), a făcut parte şi Marin Trandafir Roz, primul preot rom din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Rromilor, în anul 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al rromilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul rromilor și limba comună – limba rromani. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an, la această dată, sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Rromilor.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator