fbpx

Icon Scrie un comentariu

descoperire arheo

Muncitorii care lucrează pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș - Turda au descoperit, în timpul săpăturilor efectuate în zona Ciumbrud, urme ale unei așezări umane ce datează din prima epocă a fierului, respectiv Hallstatt. 


Arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au precizat, pentru Alba24, că este vorba despre trei situri arheologice, în care s-au descoperit două complexe de incinerare, un vas care probabil a servit ca și ofrandă și o groapă de provizii.


Complexul recent scos la suprafață pe marginea drumului județean 142L, între Ciumbrud și Sâncrai, este datat în jurul anului 1.000 înainte de Hristos. „Este vorba despre două complexe funerare aparținând primei epoci a fierului, Hallstatt. Zona aceasta este destul de săracă, suntem în zona de periferie a localității hallstattiene”, a declarat arheologul Gabriel Balteș. 


Am mai descoperit ceea ce ține de o locuință, o groapă de provizii transformată în groapă de gunoi apoi și am cercetat încă un complex în care am identificat un vas așezat pe fundul unei gropi. Probabil a rămas fie ca ofrandă, fie că era spart. Mai avem niște complexe pe care le cercetăm”, a spus arheologul pentru sursa citată


Foto/alba24.ro

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator