fbpx

Scrie un comentariu

turda fabrici

Inaugurată la începutul acestui an, Biserica Turda-Fabrici apare ca un reper în bilanțul anual al Arhiepiscopiei Clujului.

 

Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane. Au fost derulate 10 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Printre altele, au fost realizate trei proiecte importante care au marcat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire: inaugurarea în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj a statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj și sfințirea Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

Mănăstirea de la Turda a fost sfințită în luna august chiar de zilele municipiului. La eveniment au fost prezenți sute de credincioși, alături de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de  regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii şi turnul clopotniţei.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator