fbpx

Scrie un comentariu

dj inzapezit

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a recunoscut că sunt probleme cu intervenția la deszăpezire, pe drumurile județene administrate de instituția pe care o conduce, însă a adus și unele informații despre ceea ce poate facem concret, în această situație.

”Îmi asum personal aceaste disfuncționalități deși, repet, avem contract ferm, plătim firmele la timp, facem eforturi să putem circula în condiții de iarnă, nu la negru ca în orașe, sunt alte condiții pe drumurile județene, dar am avut într-adevăr situații de drumuri blocate, drumul spre Mărișel și Mărgău-Ic Ponor, unde din cauza viscolului mașinile nu au putut interveni, riscau să intre și să nu mai poată ieși de pe acele sectoare de drum din zona de munte. Putem accepta că au existat și circumstanțe, dar nu putem accepta că în zone în care nu au fost asemenea condiții excepționale, în Feleac de exemplu, nu s-a intervenit eficient. Vom aplica penalități și se va ajunge poate în situația ca firmele să nu mai încaseze nimic. O să-i ardem la bani, că despre asta e vorba, pur și simplu nu le mai decontăm anumite lucrări.”, a declarat Alin Tișe la Realitatea FM, citat de transilvaniareporter.ro.

Alin Tișe a explicat că în activitatea de deszăpezire intervin mulți factori și chiar dacă și-ar dori rezilierea contractului, acest lucru nu e atât de simplu pe cât pare, pentru că trebuie organizată o nouă licitație, iar în această perioadă sectoarele de drumuri județene ar putea rămâne neacoperite în ceea ce privește intervențiile pentru deszăpezire. Președintele CJ Cluj a dat și un exemplu concret, menționând că ar rezilia chiar mâine contractul de deszăpezire cu firma deținută, culmea, chiar de CJ Cluj!

”Mi-aș fi dorit ca mâine să fi putut rezilia contractul cu una dintre firme, este vorba chiar de firma noastră a consiliului, însă dacă am face acest lucru ar trebui să intrăm iar într-o procedură de licitație, care evident că odată începută acum s-ar termina peste un an. Și am rămâne în această iarnă fără o firmă care să deszăpezească.

Apoi, când vin la licitație, aceste firme își demonstrează capacitatea de a deszăpezi, că au utilaje în proprietatea lor, însă, ulterior, având mai multe lucrări sau mai multe contracte, fie le mută în alte zone, fie nu le folosesc din diferite motive, fie rămân fără personal. Există o mare problemă a firmelor acestea și aud vorbindu-se foarte mult despre aceste lucruri, pentru că mulți ani am fost obișnuiți să dăm contracte firmelor străine, după cum parcă am vorbi de vreo infracțiune la mijloc dacă le-am da firmelor românești asemenea lucrări.

De asemenea,  avem situații în care nu sunt firme care să vină la licitații pe anumite lucrări publice pe are le facem.  Știu, este greu de crezut, dar vreau să vă spun că am încercat pentru trei din cele patru loturi să facem contracte cu alte firme care ar vrea să intre și ele pe aceste sectoare de drum și să lucreze în situații de urgență tocmai cînd firmele titulare ar fi depășite de această zăpadă, dar nu am găsit pe nimeni doritor să lucreze pe aceste sectoare de drumuri. Este, într-adevăr o mare problemă aceasta, este o problemă cu forța de muncă. Aceste firme se plâng că nu au muncitori, că trebuie să vină la licitație și că nu au capacitate, că nu pot să țină mulți oameni angajați, că nu pot să țină mașinile în așteptare etc.

Ei bine,  e un complex de factori. Ceea ce ne asumăm noi este responsabilitatea de a face ceea ce oamenii așteaptă, facem tot ce depinde de noi, aplicăm sancțiuni, însă nu putem rezilia contracte de îndată. După ce va trece luna februarie, după ce va trece și luna martie, vom face o analiză foarte atentă a contractelor  și dacă vom ajunge la concluzia că trebuie reziliate, vom face acest lucru și vom intra în licitație cu alte firme.  Avem, însă, riscul proceselor, avem riscul ca nici în iarna următoare să nu terminăm licitațiile, pentru că ele se contestă, ajungem în instanță, și așa mai departe. Am avut o situație în care am stat un an și jumătate în licitație și n-am avut firme de deszăpezire, a trebuit să apelăm la situații de urgență.”, a mai explicat președintele CJ Cluj.

Intervențiile la deszăpezire au fost reclamate adeseori de cetățeni, în cursul acestei ierni, fie că era vorba despre drumuri din mediul rural sau chiar despre drumul județean care asigură accesul în stațiunea Muntele Băișorii.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator