fbpx

Scrie un comentariu

mocanita

Trenul cunoscut sub denumirea de ”Mocănița”, care circula pe linia îngustă Turda-Abrud, și-a reluat activitatea, după 20 de ani!

 

Este vorba de un tronson de la Lunca Arieșului și până la Sălciua. Câteva persoane au făcut acest traseu, chiar înainte de Anul Nou, cu ocazia unor probe care s-au efectuat pe acest traseu.

”Un om de afaceri din Târgu Mureş s-a angata, încă din anul 2017, să repună în circulaţie, în scop turistic, „Mocăniţa” pe linia îngustă dintre Lunca Arieşului şi Baia de Arieş, pe lungimea totală de aproximativ 23 de kilometri. Cristian Răspopa are o afacere similară în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, relansând „Mocăniţa” pe ruta Rîciu – Teaca, dar spune că traseul din Munţii Apuseni are un potenţial turistic mult mai ridicat”, menționează Adevărul.

„Mocăniţa” a fost construită la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut şi a fost botezată după denumirea locuitorilor din Apuseni, cunoscuţi în termeni populari ca „mocani”. Linia îngustă din Munţii Apuseni circula pe ruta Abrud – Turda, pe distanţa de 94 km, având 4 gări, una dintre ele fiind la Baia de Arieş, şi 17 halte. Trenul a fost desfiinţat în anul 1998, în mandatul lui Traian Băsescu, de ministru al Transporturilor. Ulterior, Consiliul Judeţean a reuşit să obţină statutul de ”monument istoric” pentru traseul Mocăniţei din Alba, mai precizează sursa citată.

”Mocănița” a circulat în ultimii ani doar pe traseul Câmpeni - Abrud, mai mult în scop turistic. La un moment dat, s-a discutat și despre un proiect care ar viza reintroducerea traseului Turda - Abrud, dar șansele de realizare sunt foarte mici, deoarece în zona Turzii liniile de cale ferată îngustă au dispărut, iar Gara Mică, cum era cunoscut ca denumire capătul de linie de la Turda, aproape că nu mai există.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate