fbpx

Scrie un comentariu

luminatia

În toată Transilvania ”Luminația” este o zi de cinstire a tuturor sfinților și de pomenire a morților.

 

Credincioșii pregătesc din timp mormintele, le împodobesc cu flori și lumânări, iar preoții citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposați.

1 noiembire, este aşa numita “Zi a Morţilor” sau "Luminaţia", este ziua în care, îi cinstim şi pomenim pe cei ce astăzi îşi dorm somnul de veci în cimitire.

Cu toate că în trecut era o sărbătoare doar a catolicilor, în zilele noastre, mai toţi creştinii am preluat acest vechi obicei, mai ales în zona Ardealului.

Turdenii au pornit încă de la primele ore ale dimineţii, să cureţe mormintele, să aprindă o lumânare şi să pună flori, în memoria celor dragi care au decedat.

Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Cu toate acestea, nu doar de 1 noiembrie se depun flori la mormintele celor trecuți în neființă. Facem acest gest ori de câte ori simțim nevoia și dorim să le cinstim memoria sau să le spunem „că nu i-am uitat”.

Mulți turdeni însă se plâng de faptul că dispar flori de pe morminte, sau chiar jerbe, în cimitirul din Turda Nouă au fost furate și vazele din ciment care străjuiesc locurile de veci,  autorii acestor infracțiuni scapă de cele mai multe ori nepedepsiți pentru că o singură persoană are în grijă un cimitir întreg, ori acesta spune că nu poate să păzească un areal atât de mare și să depisteze persoana care se face vinovată de aceste furturi.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator