fbpx

1 Comentariu

lehel csergo

Dr. Lehel Csergo, de la Spitalul Municipal ”Dr. Cornel Igna”, a decis să explice pentru toată lumea motivul pentru care apar unele ”probleme” în cazurile de ”urgență” care ajung la spitalul din localitate, lucruri care sunt neștiute de mulți și stau, adeseori, la baza unor reacții virulente la adresa intervenției personalului medical de la acest spital.

 

Precizările dr. Lehel Csergo vin în contextul în care, recent, a existat un nou val de acuzații, din partea unei mame care s-a dus cu copilul lovit la nas, la ”urgențe” în Câmpia Turzii, iar apoi a fost trimisă la Cluj-Napoca, ocazie cu care a făcut ”comparații” între cele două unități spitalicești.

”In ultimele doua zile a existat- din nou- o avalansa de reprosuri la adresa medicilor care fac de garda la spitalul din Campia Turzii. Eu nu am nicio calitate oficiala in a vorbi in numele spitalului, totusi modul in care suntem perceputi in acest oras nu ma poate lasa indiferent.

Spitalul din Campia Turzii nu este un spital de urgenta. Este un spital de categoria IV. Ca definitie “spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate;” Spitalul nostru asa a fost gandit, organizat si finantat. Cazuri simple, care nu necesita investigatii sau tratamente complexe. Deci din start nu are rost sa comparati spitalul din Campia cu clinicile din Cluj. Cu atat mai putin cu cele din Spania...
Ce inseamna un compartiment de primiri urgente? 1.In primul rand infrastructura. Adica o cladire special amenajata, cu acces facil pentru pacient (chiar si in stare critica!) cu sala de asteptare, zona de triaj, sala de consultatie, sala pentru supraveghere, tratament. 2. Personal angajat special pentru aceasta activitate si cu pregatire adecvata pentru cazuri de urgenta- medici, asistenti, infirmieri, brancardieri. 3. Aparatura- atat pentru investigatii- ECG, ecograf- cat si pentru monitorizarea pacientilor in stare grava. 4. Posibilitatea de investigatii suplimentare- laborator, radiologie, CT.

Cum spitalul nostru nu are un compartiment pentru primirea urgentelor, cele enumerate mai sus lipsesc. “Pentru ce sunt platiti acesti doctori?” se intreaba multi pe Facebook. Santem platiti sa supraveghem bolnavii internati pe sectie si sa intervenim daca sunt probleme- febra, puseu de tensiune, crestera glicemiei, dispnee, tulburari de ritm sau chiar moarte subita. La fel, si asitenta este normata la patul bolnavului si platita pentru a face tratament bolnavilor internati. Deci acuzatii de genul “ne-am dus la garda si nu era nimeni acolo si a trebuit sa asteptam” nu se justifica. LOCUL NOSTRU NU ESTE IN CAMERA DE GARDA, LOCUL NOSTRU ESTE PE SECTIE. Noi cand consultam pacientii veniti la “garda” de fapt lasam nesupravegheati pacientii internati. Sigur, pe vremuri normal era ca medicul de garda sa deserveasca si urgenta. Numai ca intre timp au crescut posibilitatile de diagnostic si tratament, a aparut o nou specialitate- Medicina de Urgenta si incet-incet mai in toate spitalele cele doua activitati- cea de pe sectie si cea din urgenta- s-au separat.

Daca spitalul din Campia nu este pregatit sa rezolve urgentele, pacientii unde sa mearga? Este o intrebare fara raspuns. Infiintarea CPU la Campia Turzii a fost blocata ani la rand pe considerentul ca la numai 10 km exista un spital- cel din Turda- care are CPU. Doar ca nu se ia nicio masura ca pacientii din zona sa ajunga la acel CPU. Populatia nu a fost informata, ambulantele nu au fost dirijate spre Turda. Iar noi, medicii care facem garda incercam sa facem fata in conditiile in care nu avem nici pregatirea, nici dotarea necesara pentru aceasta activitate. Siguri, avem si noi zile cand comportamentul nostru lasa de dorit- oboseala si stresul se acumuleaza- dar sa se vorbeasca cu atata ura si dispret despre noi este inacceptabil. Nu vreau sa spun ca e totul roz cu medicii de grada, dar noi chiar ne straduim sa ajutam pe toata lumea.”, a scris medicul din Câmpia Turzii pe contul său de socializare.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Alexandru · 06:48 28.10.2018
    Stimate D-le Doctor. Probabil o fi adevarat ce spuneti Dvs aici. Dar populatia din ro s-a saturat de servicii medicale ca in Africa, mizerie si dispret in spitale. In acest moment personalul medical are salarii ca in Vest. Asteptam si serviciile pe masura.

    Sau important este doar sa "ne luam salariile" ?
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator