BannerPMP 21.03 650

asacons anunt21.03.2019

Scrie un comentariu

comemorare Opriș

Zeci de turdeni au participat astăzi la comemorarea preotului Ioan Opriș, eveniment organizat de Protopopiatul Ortodox Turda și Parohiile Ortodoxe din Oprișani în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din Turda.

 

Cei 100 de ani de la martiriul preotului Ioan Opriș, au debutat cu un ceremonial solemn ce a inclus slujba de parastas oficiată de  IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alocuțiunea primarului Matei Cristian, momentul artistic - respectiv o scenetă istorică a fost concepută de Prof Virgil Deceanu, fostul director al Teatrului din Turda.

A urmat lansarea monografiei „Preotul Ioan Opriș martir al neamului” ediția a II-a (îmbogățită) - autor Ioan Bembea, depuneri de coroane.

Ioan Opriș a fost preot ortodox la fosta biserică de lemn ctitorită în anul 1866 de preotul Vasile Rus (1819-1867) din satul Cristiș, (azi Oprișani, cartier al orașului Turda). În preajma Marii Uniri din 1918, a îndemnat oamenii să meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România.

Un grup de soldați din armata ungară l-au împușcat în ușa bisericii. Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit. Avea doar 39 de ani. În amintirea lui, familia regală a dat în anul 1924 un decret, fostul sat Cristiș primind numele de Oprișani.

În memoria preotului-martir, în acest cartier a fost ridicat în anul 2004 un bust omagial, opera sculptorului Emilian Savinescu, în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” situată pe Str. Ion Opriș, nr.1, iar o școală din Turda a primit numele de „Școala Ioan Opriș”.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator