m install
petlinii
nello construct

Mănăstirea Mihai Vodă din Turda vizitată la ceas aniversar de sute de credincioși

floris

În această dimineață a avut loc sfințirea Mănăstirii Mihai Vodă din Turda, loc de pomenire a martiriului voievodului Mihai Viteazul.

 

La eveniment au fost prezenți sute de credincioși, alături de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Nu au lipsit nici oficialitățile locale sau județene, Prefectul de Cluj, primarul Turzii Matei Cristian și edilii comunelor învecinate.

Evenimentul a cuprins sfințirea bisercii, Sfânta Liturghie, Parastas, alocuțiuni, depunerea de coronae, defilarea gărzii de onoare.

Cu această ocazie, primarul Matei Cristian a fost distins cu Crucea Transilvană – cel mai înalt ordin religios, acordat de Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului.

Reamintim că, această ctitorie mânăstirească s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani, când la ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Turda, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mânăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.

Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de  regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii şi turnul clopotniţei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: