fbpx

Icon Scrie un comentariu

perechiZMT

În această dimineață în sala mare a primăriei Turda a avut loc premierea turdenilor care au „rezistat” 50 de ani de căsnicie, un eveniment devenit tradiție în orașul de pe Arieș.

 

Cele 50 de cupluri au fost felicitate de primarul Matei Cristian și de șeful SPAS Turda- Monia Koti, alături de consilierii locali și deputatul Cristina Burciu, dar și de familie și prietenii aflați în sală.

Perechile au primit diplome, premii în bani, iar doamnele s-au ales cu un buchet de flori.

În deschiderea evenimentului a avut loc o lansare de carte a fostului primar Ioan Bembea, despre apariția editorială au vorbit protopopul Daniel Crișan și prof. Alexandru Dărăban.

Cartea „Preotul Ioan Opriș- martir al neamului” are 210 pagini și a fost publicată de Casa Cărții de Știință.

Cei prezenți au vorbit despre numele cartierului turdean Oprișani, așezat pe teritoriul fostei comune Cristiș, care s-a inspirat din numele preotului Ioan Opriș, împușcat de jandarmii unguri la 6 noiembrie 1918. Preotul, rănit grav în fața altarului de la bisericuța din Cristiș (Oprișani) situată pe actuala stradă Ioan Opriș, a murit două zile mai târziu, în 8 noiembrie 1918.

„Omorât de jandarmii unguri pentru că a permis arborarea drapelului românesc și pentru că a organizat ceremonia depunerii jurământului de credință al sătenilor din Cristiș, față de drapelul românesc ce simboliza idealul reîntregirii României Mari, preotul Ioan Opriș a fost ”prima jertfă pentru idealul nostru naţional pe Câmpul lui Mihai Viteazul de lângă Turda” scria presa vremii.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator