m install
petlinii
nello construct

Rațiu Friends & Family weekend 2018

zamblau eugen
floris

Centrul Rațiu pentru Democrație vă invită să participați la Rațiu Friends & Family Weekend, eveniment anual dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, ce marchează ziua de naștere a lui Ion Rațiu, pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, membri ai familiei și prieteni ai CRD. Evenimentul are loc în perioada 8-10 iunie, la Cluj Napoca & Turda.

 

Evenimentul inaugural Rațiu Friends & Family Weekend 2018 este Spioni și Trădători, o dublă lansare de carte a volumului II a Jurnalului lui Ion Rațiu, Editura Corint și a cărții Agentul nostru Victor, scrisă de Stejărel Olaru și publicată de Editura Polirom. Sunt invitați Nicolae Rațiu, Virgiliu Țârău și Stejărel Olaru – în calitate de editor al Jurnalului și autor al volumului despre Sergiu Crăciunaș, unul dintre cei mai versatili colaboratori ai Securității, considerat o legendă a rezistenței anti-comuniste. Lansarea este moderată de Bianca Felseghi.

 

Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism are loc vineri, 8 iunie, ora 12.00 la Muzeul de Artă Cluj Napoca. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Paul Radu. Acesta a fost nominalizat pentru meritul de a fi coordonat și asigurat eficiența muncii de echipă în lanțul de anchete dedicate afacerilor dezvoltate în Brazilia de români suspectați de încălcarea legii, considerate un model de investigație jurnalistică.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, este decernat la ora 16.00 la Muzeul de Artă Cluj Napoca. Laureate sunt prof. Cătălina Tudose, fondator și președinte al Societății Române Alzheimer și dr. Bogdana Tudorache, președinte al Ligii Române pentru Sănătate Mintală, fiind nominalizate pentru activitatea profesională exemplară în domeniul sănătății mintale.

 

Violonistul Vlad Hîrlav Maistorovici primește din partea Rațiu Family Charitable Foundation o vioară Nicolo Gagliano (1751) achiziționată de Ion Rațiu în 1989. Înmânarea viorii are loc la ora 18.30 la Casa Rațiu, Turda (Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1), acest moment fiind urmat de un recital al muzicienilor Vlad Maistorovici & Diana Ionescu (pian).

Sâmbătă, 9 iunie, ora 10.00 are loc în sala Ball Room a Double Tree by Hilton masa rotundă Migranți și Refugiați. Propagandă, Fapte, Reprezentări. Invitații CRD sunt Ana Alvarez (Migration Hub Network, Berlin), Critina Ciobanu (Activ Random, București), Flavius Ilioni (Timișoara Refugee Art Festival), Gabriela Leu (UNHCR România) & Mircea Mocanu (OIM România). În 2017, Premiul Ion Rațiu pentru Democrație i-a fost oferit lui Ai Weiwei, activist chinez pentru drepturile omului care folosește arta pentru a crea noi forme de angajare socială. Documentarul său, Human Flow, este o mărturie extrem de puternică a impactului pe care conflictele și sărăcia îl au asupra oamenilor, fie că sunt migranți, refugiați sau cetățeni ai statelor gazdă. În acest context, vă invităm la o discuție despre atitudinile și politicile europene apărute ca răspuns la fenomenul migrației și al refugiaților și despre modul în care se articulează nevoile refugiaților și nevoile politice din interiorul statelor membre ale UE. Discuția este moderată de Raluca Răducanu, expert politici europene.

Începând cu ora 13.30, în sala Ball Room a Double Tree by Hilton are loc discuția Revendicarea Civilității în Spațiul Public împreună cu invitații Irina Drexler (No Hate Speech Romania), Adrian Nechita Oros (PNL), Dragoș Pâslaru (Mișcarea România Împreună) și Roxana Wring (USR). Ideea acestei dezbateri a venit ca urmare a ceea ce percepem a fi o degradare a discursului public și o restrângere a spațiului civic: ultimele luni au inregistrat numeroase momente în care libertatea de exprimare și căutarea adevărului au fost îngrădite; la îngrădirea lor au participat nu doar reprezentanți ai statului român – președinte, miniștri, parlamentari, lideri de partide politice, ci și cetățeni a căror prezență – mai ales virtuală – a devenit tot mai violentă, marcată de instigare la ură împotriva unor persoane sau grupuri sociale. Discuția este moderată de Mădălina Mocan, Facultatea de Științe Politice.

Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI), revine la Cluj pentru a susține keynote-ul Rațiu Friends & Family Weekend 2018. Evenimentul are loc începând cu ora 15.30, în sala Ball Room a Double Tree by Hilton, tema prelegerii din acest an fiind Război și Pace în Vremuri Cibernetice. Discuția este moderată de George Jiglău – Labunet, Centrul pentru Studiul Democrației.

Duminică, 10 iunie, ora 09.00 Are loc la Casa Rațiu, Turda, în sala de conferință a CRD, proiecția documentarului Human Flow, realizat de artistul și activistul chinez Ai Weiwei, lauaret al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, 2017.  Documentarul reliefează, pe de o parte, dimensiunea crizei refugiaților și, pe de altă parte, impactul profund asupra oamenilor, dând migrației masive o expresie vizuală.

 

Începând cu ora 11.30, Andreea Paul, editor și Daniela Palade Teodorescu (Revista Cariere) prezintă la Casa Rațiu volumul Forța Civică a Femeilor, Editura Polirom, 2018. Cartea își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Volumul include povestea Pamelei Roussos Rațiu, director executiv al Rațiu Family Charitable Foundation pentru România.

 

Rațiu Friends & Family Weekend se încheie cu serviciul comemorativ pentru Ion & Elisabeth Rațiu ce va avea loc începând cu ora 12.00 la Biserica Greco – Catolică, Turda, Str. Dacia, nr.2.

 

Programul complet al evenimentului aici.

 

Ion Rațiu (1917-2017) a revenit în România în 1990,  după 5o de ani în exil, pentru a candida la alegerile prezidențiale. Definiția pe care a dat-o democrației este încă citată adesea atât de către cetățeni, cât și de politicieni : “Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”. Chiar și în ziua de azi, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: