fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

Zilele Municipiului Turda au fost inaugurate, oficial, în cursul acestei dimineți, de la ora 10.00, în sala mare a Primăriei Turda, amenajată pentru primirea oficialilor care au participat la acest eveniment, dar și a spectatorilor care au dorit să asiste la deschiderea oficială.

 

La eveniment au participat parlamentari, consilieri locali, noul prefect de Cluj, șefi de instituții, directori sau manageri de societăți comerciale, oficiali ai echipei de handbal, oameni de cultură, sala mare a Primăriei fiind aproape neîncăpătoare. Au lipsit consilierii PNL, care au boicotat Zilele Municipiului Turda, un gest care nu se face într-un asemenea cadru și la o astfel de sărbătoare.

Aflat printre invitații de onoare, IPS Andreicuț, Mitropolitul Clujului, maramureșului și Sălajului, le-a reamintit celor prezenți că este legat de Turda și i-a îndemnat pe toți să se roage pentru prosperitatea Turzii, punându-și speranțele că motoarele economiei locale vor fi repornite. IPS Andreicuț a făcut referire și la centenarul Marii Uniri, care va fi aniversat anul viitor, ocazie cu care se pregătește inaugurarea Mănăstirii Mihai Vodă, situată în vecinătatea Monumentului lui Mihai Viteazu, primul unificator al țărilor românești. Cu această ocazie, el i-a mulțumit primarului Cristian Matei, pentru sprijinul acordat în acest demers.

Noul prefect de Cluj, Aurel Cherecheș, a remarcat tendința de dezvoltare a Turzii, din ultima perioadă, apreciind că direcția este bună, mai ales în condițiile în care municipiul Turda va fi favorizat, într-un viitor nu prea îndepărtat, de o poziționare extraordinară, ca nod rutier a două autostrăzi și un drum național.

Șeful Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, Marcel Boloș, prezent la oficierea deschiderii ZMT 2017, a concluzionat că Turda este ”perla regiunii”, precizând că se fac demersuri importante pentru valorificarea resurselor turistice. El a menționat că în relația ADR Nord-Vest - Municipiul Turda există proiecte cu finanțare europeană, în lucru, în valoare de 50 de milioane de euro, apreciind și faptul că edilul Turzii, Cristian Matei, este singurul primar care se deplasează personal la sediul ADR Nord-Vest, pentru discuții privind proiectele. ”Este un municipiu cu o deschidere foarte mare spre proiecte europene”, a apreciat Marcel Boloș.

Deputatul Cristina Burciu, turdeanca din Parlamentul României, a remarcat schimbarea care a avut loc la nivelul strategiei de dezvoltare a Turzii, viteza cu care se lucrează, dar mai ales reușitele actualei administrații locale în ceea ce privește fondurile atrase, menționând că deja există proiecte aprobate de zeci de milioane de lei, iar demersurile vor continua.

Deputatul Horia Nasra, prezent și el la eveniment, a făcut o referire interesantă la Edictul de la Turda, spunând că acum 500 de ani, când Europa era frământată de războaie cu tentă religioasă, Dieta de la Turda lua o decizie care viza libertatea conștiinței și toleranța confesională, Edictul de la Turda fiind primul document oficial, la nivel mondial, în acest sens (un moment istoric al Turzii încă insuficient exploatat!). Denumind Turda drept ”capitala Țării Arieșului”, Horia Nasra a menționat că este convins că primarul Cristian Matei va readuce localitatea la adevărata sa valoare. ”Turda are istorie și destin”, a punctat deputatul Nasra.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Rareș Trișcă, a remarcat că Turda face eforturi pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, fiind depuse proiecte de finanțare pentru a schimba radical fața unității spitalicești.

Cu această ocazie, primarul Cristian Matei și-a prezentat raportul de activitate al ultimului an, punând accent pe cele 53 de proiecte elaborate în vederea atragerii unor fonduri guvernamentale sau europene. El a menționat că primul pas pentru asigurarea unei dezvoltărui durabile a fost elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a municipiului 2017-2023, document care a fost oferit și participanților la evenimentul deschiderii oficiale a ZMT 2017. Făcând o trecere în revistă a proiectelor elaborate, a direcțiilor de dezvoltare, a sumelor atrase, dar și a celor care pot fi atrase, primarul Cristian Matei le-a prezentat celor prezenți proiecția Turzii în viitorul implementării acestor proiecte, dezvoltarea localității anunțându-se una într-un ritm accelerat.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate