fbpx

Icon Scrie un comentariu

Uzinele Chimice
Agenția Națională de Mediu Cluj a lansat, în premieră pentru România, un sistem de monitorizare a substanțelor chimice periculoase, cum ar fi arseniu, nichel, benzen sau toluen. 

Astfel, vor fi amplasate cinci staţii de verificare în Cluj-Napoca, Dej, Huedin, Gherla şi, bineînţeles, Turda.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul vizează protecţia mediului şi prevede realizarea de studii privind identificarea surselor de poluare din judeţ. Potrivit acestuia, scopul final al sistemului este prevenirea bolilor şi a efectelor substanţelor chimice şi deşeurilor periculoase asupra sănătăţii umane şi mediului.

“Vor fi făcute prelevări de probe din aer şi din sol în Cluj-Napoca, Dej, Turda, Huedin şi Gherla. În Cluj-Napoca, sistemul va fi montat pe una din staţiile de monitorizare a calităţii aerului, la fel şi în Dej, iar în Gherla, Turda şi Huedin se vor alege locurile astfel încât să fie cât mai aproape de zona industrială, pentru a putea să avem un termen real şi cât mai exact a concentraţiilor acestor substanţe. Vom încerca să afişăm aceste analize în centrul oraşului, iar atunci când limita este depăşită la una din ele, noi vom alerta autorităţile locale să se ia măsuri pentru a nu fi afectată populaţia”, a mai spus şeful APM Cluj.

Tone de hexaclorciclohexan, mercur şi alte substanţe periculoase folosite în procesul de producţie zac printre ruinele fostei Uzine Chimice de la Turda. Practic, spun specialiștii, la ora aceasta în pământ, în sol există peste 40.000 de tone de hexaclorciclohexan.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator