fbpx

Icon Scrie un comentariu

Ceremonial Sovietici

În această dimineață în Cimitirul Central al Municipiului Turda au avut loc depuneri de coroane în cinstea ostaşilor sovietici cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La evenimentul organizat de către Primăria Municipiului Turda la iniţiativa Ambasadei Federaţiei Ruse în România, au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Garnizoanei Turda, precum şi reprezentanţi ai presei şi instituţiilor publice locale.

Din partea Federației Ruse a fost prezent Ivan Zubkov, administrația locală turdeană a fost reprezentată de viceprimarul Lucian Nemeș, din partea Consiliului Județean Cluj- vicepreședintele Ioan Oleleu, poliția locală și cea municipală, detașamentul de pompieri, garnizoana Turda, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, toți au avut persoane desemnate pentru a participa la ceremonie.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și Rusiei, urmat de o slujbă religioasă susținută de un preot militar, depuneri de coroane și alocuțiuni.

Diplomatul Federației Ruse, Ivan Zubkov a rostit câteva cuvinte de apreciere la adresa administrației locale, dar a adus și omagii soldaților sovietici care au luptat alături de aliații lor împotriva sistemului hitlerist.

„În aceste zile ne amintim de una din cele mai importante sărbători din istoria noastră, Ziua Marii Victorii. Această victorie s-a realizat numai datorită faptelor eroice și a soldaților nu numai ai Uniunii Sovietice, ci a României. Ne aducem aminte de contribuția francezilor, americanilor, englezilor, tuturor care făceau parte din coaliția antihitleristă....Suntem profund recunoscători autorităților locale pentru atenția acordată eroilor căzuți pe pământul românesc, pentru atenția pe care o acordă acestui monument și menținerea sa în stare perfectă. Noi considerăm că istoria trebuie să fie amintită așa cum a fost, faptele istorice nu trebuie să fie modificate sau denaturate. Nu permitem falsificarea adevărului!” transmite Zubkov.

Viceprimarul Lucian Nemeș a vorbit despre importanța momentului istoric de acum șapte decenii.

„Suntem aici la inițiativa Federației Ruse pentru a comemora printr-un ceremonial solemn și plin de semnificație, un moment care face parte din istoria noastră comună, 70 de ani de la finalul celui De-al Doilea Război Mondial...Războiul a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind prentru prima dată când noile descoperiri tehnice, incluzând bomba atomică, au fost folosite la scară largă, împotriva militarilor și civililor. Urmările războiului, au fost fără precedent, cel mai sângeros război din istoria omenirii a însemnat un tribut al vieții umane, circa 60 de milioane de victime, din care 35 de milioane din rândul civililor. Datoria noastră este de-a cinsti memoria și de-a face cunoscute aceste lecții ale istoriei iar învățămintele să ne rămână profund întipărite în memoria colectivă. Să prețuim pacea, valorile umane, dreptul la viață, libertate și suveranitate! Recunoștința noastră se îndreaptă spre toți eroii în cinstea cărora a fost ridicat acest monument comemorativ!” menționează Nemeș în alocuțiunea sa.

Membrii Ambasadei Federaţiei Ruse participă la evenimente de aceeaşi natură şi în alte localităţi din ţară, aceste manifestări fiind organizate în scopul de a reaminti populaţiei de însemnătatea istorică a celor petrecute la nivel modial în urmă cu şapte decenii.

 

 

Foto: Daciana Derda

Posted by TurdaNews on 5 Mai 2015

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator