fbpx

Icon Scrie un comentariu

Dieta Turda

Pe 13 ianuarie 2015 Biserica Unitariană comemorează 447 de ani de la Dieta din Turda. În 1568, Dieta din 6-13 ianuarie s-a încheiat cu proclamarea – pentru prima dată în lume – a libertăţii conştiinţei şi a toleranţei religioase. Această dată reprezintă pentru unitarieni recunoaşterea oficială a Bisericii şi validarea unuia din învăţăturile sale fundamentale. Pentru comemorarea acestui eveniment Biserica organizează în fiecare an o slujbă religioasă la Turda şi Cluj.

Hotărârea Dietei de la Turda din 13 ianuarie 1568:

“Măria-Sa, Domnul Nostru, precum a hotărât în adunările precedente împreună cu ţara şi obştea în privinţa religiei, aşa şi în adunarea de faţă reafirmă cum ca predicatorii să propovăduiască evanghelia pretutindeni, fiecare după credinţa lui, şi obştea dacă-l vrea, bine, dacă nu, nimeni să nu-l oblige, căci ar tulbura liniştea sufletului său, dar să ţină predicator a cărui învăţătură îi place. Şi pentru aceasta nimeni dintre superintendenţi, nici alţii, să nu încerce a-i vătăma pe predicatori, nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni, aşa cum am hotărât în constituţiile precedente. Nu i se permite nimănui, ca pentru învăţătură să ameninţe pe cineva cu privarea de libertate sau funcţie, căci credinţa e darul lui Dumnezeu, ce vine în urma auzirii, iar auzirea prin cuvântul lui Dumnezeu.”

La Turda programul va începe la orele 10:30 cu o slujbă religioasă la biserica unitariană oficiată de preotul Nagy László din Târgu-Mureş, urmată de cuvântări ale invitaţilor de onoare: Victor Opaschi secretar de stat, Tudor Ştefănie primarul municipiului Turda si Grezsa István consilier ministerial din Ungaria. După slujba religioasă, participanţii se vor deplasa la muzeul din localitate, pentru a vedea pictura lui Körösfői-Kriesch Aladár, care comemorează evenimentul din 1568.

După-amiaza  la Cluj, slujba religioasă oficiată de vicarul episcopal Gyerő Dávid, va începe la ora 18:00 la biserica unitariană din centru, urmată de o recepţie oficială la sediul Episcopiei.

Cu amănunte şi detalii vă stă la dispoziţie secretarul episcopal ( tel. 0757/025636).

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator