fbpx

Icon Scrie un comentariu

Iosif Pataki

Fost consilier local din partea UDMR, timp de mai multe mandate, ultimul fiind până în anul 2008, Iosif Pataki a încetat din viaţă în aceste zile. 

Iosif Pataki a fost un consilier TURDEAN adevărat, punând interesele comunităţii care l-a trimis în Consiliul Local mai presus de aranjamentele politice din forul deliberativ local. Tocmai de aceea, de-a lungul anilor în care a slujit comunitatea, din poziţia de consilier local, n-a fost perceput drept un om politic sau un reprezentant al UDMR, ci mai degramă un reprezentant al comunităţii turdene.

În tinereţe, Iosif Pataki a fost un atlet de talie naţională, şlefuind de-a lungul vremii chiar profesori de sport în Turda. El a fost şi un artist plastic, chiar dacă această latură i-a fost mai puţin cunoscută la nivel public. 

"Iosif Pataki a reusit in anii 80-90 ai sec. al XX-lea sa-i impresioneze pe turdeni prin sculpturile in lemn. Cea mai importanta realizare este impodobirea interiorului cu obiecte din lemn, sculptate cu o mare finete. Din 1984, de cand a inceput impodobirea bisericii, Iosif Pataki a realizat peste 60 de lucrari in lemn, de la candelabre pana la lambriuri si mese artizanale. Una dintre cele mai importante realizari este cupola amvonului, care are inscriptionata pe frontispiciu credo-ul unitarienilor: “Egy az Isten” (“Unul este Dumnezeu”)", scrie biserici.org.

Născut în anul 1933 în comuna Moldoveneşti, Iosif Pataki a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Turda, la propunerea consilierului Nicolae Roş (consilier independent în legislatura 2004-2008, actual consilier PSD), care argumenta la vremea respectivă: „Pataki primeşte acest titlu onorific datorită activităţii îndelungate şi meritelor excepţionale din domeniul social, sportiv şi politic. Acordăm acest titlu omului, nu neapărat consilierului”.

Odihnească-se în pace!

Amvonul din lemn realizat de Iosif pataki în biserica unitariană:

Pataki 01

Candelabrul din lemn, sculptat tot de Iosif Pataki, în aceeaşi biserică:

Pataki 02

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator