fbpx

Icon Scrie un comentariu

Muzeu Aniversare

La împlinirea a 70 de ani de activitate a avut loc lansarea cărții lui Horațiu Groza dedicată muzeului de istorie din Turda. Este vorba despre o monografie completă a Muzeului de Istorie intitulată “Muzeul de Istorie din Turda (1943-2013)”.

Monografia lui Horaţiu Groza începe, în mod inspirat, cu un succint istoric al interesului şi preocupărilor oamenilor, pe plan mondial, pentru cunoaşterea trecutului omenirii, concretizat prin organizarea primelor muzee de antichităţi pentru ocrotirea şi conservarea marilor valori culturale create de Om în drumul său anevoios, dar perseverent de a urca din treaptă în treaptă spre progres şi civilizaţie. De aici aflăm de apariţia primelor „muzee naţionale” din Danemarca (1807), Suedia (1847-1866), Norvegia (1847), apoi alte muzee în Europa Centrală şi de Est, la Budapesta (1848) şi la Praga (1849), se arată în recenzia de carte făcută de prof. Ioan Bembea.

Ea va rămâne o lucrare de referinţă pentru toţi cei ce de acum înainte vor fi interesaţi de această instituţie de cultură şi de istoria acestor meleaguri, de trecutul oamenilor de aici, este de părere Bembea.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator