fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu
Picture%20026

Hotelul Sungarden din Turda este gazda (timp de trei zile), a celei de-a doua conferinţe naţionale pentru persoanele cu diabet. Programul manifestării este unul complex. În prima zi, adică vineri persoanlităţi din lumea medicală dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice şi chiar ai Guvernului s-au numărat printre invitaţi.

 

Deşi erau aşteptaţi, prefectul de Cluj, Florin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe dar şi vicepreşedintele Radu Bica nu au ajuns la conferinţă. În schimb au participat prof. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Persoanelor cu Diabet din România; senatorul PSD de Turda, Alexandru Cordoş; reprezentanţii Centrului de Diabet, Bad Oyerhausen, din Germania prin D.Tschoepe; Alin Ştirban-preşedintele Asociaţiei Română-Germane pentru Cercetarea Complicaţiilor Diabetului Zharat; Anca Minea preşedintele asociaţiei române a educatorilor în diabet; consilieri locali, medici, reprezentanţii instituţiilor publice centrale şi locale.

 

Deschiderea oficială a fost făcută de Maria Mesaroş, preşedinta Fundaţiei Speranţa Diabeticilor din Turda, dar şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Persoanelor cu Diabet din România. Aceasta a rostit în deschidere: ”Prof. dr. Nicolae Hâncu ne-a sprijinit încă de la începuturile activităţii noastre şi ne-a consiliat în toate programele. Din partea asociaţiilor din ţară ne-au onorat cu prezenţa reprezentanţi din Caraş Severin, Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Mureş, Bistriţa, Sălaj şi Maramureş. Datorită COPAC-ului (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România), am reuşit să ajungem la ministere şi să depunem memorii în sprijinul pacienţilor din  toate patologiile. Astăzi are loc lansarea unui jurnal, Jurnalul de Diabet, care este realizat în colaborare cu asociaţia germano-română, a cărei reprezentanţi sunt prezenţi în sală”.

 

Jurnalul de diabet conţine repere importante atât pentru persoanele care suferă de aceată boală cât şi pentru cadrele medicare şi educatorii în diabet. El este structurat pe câteva capitole: teme actuale- definiţia şi descrierea diabetului; complicaţii ale diabetului-retinopatia diabetica şi neuropatia diabetică; terapia diabetului-pompa de insulina în tratamentul diabetului zaharat; viaţa cu diabet- un interviu cu Johnny Răducanu despre diabet; diabetul zaharat şi sarcina; reşete alimentare etc.

 

Programul a continuat cu discursul preşedintelui Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice prof. dr. Nicolae Hâncu. ”Partea ştiinţifică trebuie să se unească cu partea educaţională, şi să servească pe cei pe care-i îngrijim, respectiv persoanele cu diabet. Aceasta este filosifia noastră, parte din lumea ştiinţifică din România a pus o întrebare: de ce este nevoie de o federaţie, atâta timp cât există o societate română de diabet? Ei bine, federaţia este puntea de legătură între toţi cei care contribuie la îngrijirea persoanelor cu diabet. Suntem foarte mândrii de realizarea noastră mai ales că vedem eficienţa, şi una dintre aceste eficienţe este tocmai această reuniune”, a spus printre altele Hâncu.

 

Alocuţiunile au continuat cu Alin Ştirban, D.Tschoepe, Anca Minea şi nu în cele din urmă cu senatorul de Turda, Alexandru Cordoş. Politicianul  a dat asiguări că glasul turdenilor se va face tot mai auzit în Parlament, iar în viitorul apropiat minstrul mediului şi chiar al sănătăţii vor poposi în municipiul de pe Arieş pentru a luat contact direct cu nevoile cetăţenilor de aici. „Vreau să transmit un salut atât din partea mea cât şi din partea ministrului muncii, Marian Sârbu. Un gând important al nostru, este faptul că aici la Turda ar putea să se deschidă un centru în educaţia şi diagnosticarea persoanelor cu diabet. Acesta program naţional lansat de la Cluj, de educaţie, monitorizare şi evaluare a diabetului ne face să fim mândrii de valorile pe care le avem, dar în acelaşi timp este un semnal de alarmă. Judeţul Cluj este al doilea judeţ din Ţara Românească, ca şi număr de persoane care suferă de această boală! Cred că această conferinţă ne dă speranţa ca în viitor, îm tot ceea ce veţi face va fi spre binele nostru al tuturor şi a acestor persoane”, spune senatorul de Turda.

 

Seara s-a încheiat cu celebrarea celor 10 ani de activitate a Fundaţiei Speranţa Diabeticilor din Turda.   „Fundaţia” este membru fondator al Federaţiei Române de Diabet Boli de Nutriţie şi Metabolice, membru fondator al Coaliţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi membru al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, a cărei preşedenţie o deţine din anul 2007. Întreaga activitate se bazează pe munca de voluntariat, la ora actuală prin intermediul echipei pluridisciplinare de care dispune se asigură servicii pentru un număr de aproximativ 5.000 persoane diagnosticate cu diabet sau alte boli cronice din Turda, Câmpia Turzii şi localităţile limitrofe.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator