fbpx

Icon Scrie un comentariu

Martiri HarcanaDupă slujba religioasă din această duminică, primarul Turzii, Tudor Ştefănie, viceprimarul Mircea Irimie, alături de consilieri şi oameni politici ai municipiului şi nu în ultimul rând împreună cu alţi credincioşi, s-au adunat astăzi în faţa monumentului amplasat în faţa fostului magazin Winmarkt Big pentru a-i comemora pe cei ucişi la Hărcana.

În faţa monumentului, ridicat în onoarea celor sacrificaţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial, s-a ţinut o scurtă slujbă de pomenire pentru toţi cei 18 martiri. În memoria lor s-au depus coroane, iar credincioşi adunaţi au aprins câte o lumânare şi au rostit împreună “Tatăl nostru”.

După cum este precizat şi pe faţada monumentului, cei 18 martiri din cătunul Piatra Hărcani, aflat în apropierea Turzii, au fost “ucişi mişeleşte de către hortiştii maghiari la data de 24 septembrie 1944”. Trupurile neînsufleţite ale victimelor au fost ulterior incendiate de maghiari, iar rudele defuncţilor au reuşit să recupereze rămăşiţele, pe care le-au îngropat mai apoi creştineşte în cimitirul de peste calea ferată, unde se odihnesc şi acum sufletele martirilor.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator