fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

Deputatul clujean Mircia Giurgiu a făcut propunerea realizării unei autostrăzi între Turda şi Sebeş (circa 60 km), prin intermediul căreia Clujul să fie "legat" de Bucureşti, în perspectiva realizării coridorului 4, pe care se pune acum accent şi unde lucrările sunt în toi.

Evident, propunerea clujeanului se bazează pe faptul că autostrada Câmpia Turzii - Braşov nu va fi realizată prea repede, din lipsă de finanţare.

Cu toate acestea, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, susţine că Autostrada Transilvania ar putea fi realizată cu fonduri europene. „Vreau să vă dau şi o veste bună, pe care nu o ştie nici măcar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeană, tronsoanele de pe autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finanţate din fonduri europene. Este vorba despre toate tronsoanele”, a fost anunţul lui Boagiu de acum o săptămână, la inaugurarea centurii Vâlcele-Apahida. Şi a amintit că lucrările vor începe cu segmentul Gilău-Nădăşel, din judeţul Cluj.

Secţiunea respectivă (8,7 kilometri) ar putea fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare. CNADR estimează că lucrările vor costa circa 42,4 milioane euro, cu vreo 25% mai puţin decât în "varianta Bechtel". Până la sfârşitul anului ar putea fi scoasă la licitaţie şi secţiunea Câmpia Turzii - Iernut (37,2 kilometri), urmând ca la începutul anului viitor să fie demarate procedurile de achiziţie pentru porţiunea Iernut - Târgu Mureş. Celelalte tronsoane ar urma să fie realizate cu bani europeni, în exerciţiul financiar 2014-2020.

Numai că, senatorul PSD Sorin Bota susţine că nu toate porţiunile din autostrada Transilvania sunt finanţabile din bani europeni. Fost secretar de stat la Transporturi, Sorin Bota spune că UE finanţează doar trasee din harta TEN (Transport European Network), iar în această reţea nu este inclusă autostrada Transilvania, în întregimea ei, ci doar traseul Oradea - Sebeş. Însă, reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că cei de la Comisia Europeană au acceptat revizuirea reţelei europene TEN şi au acceptat finanţarea tronsoanelor din autostrada Transilvania, care ar fi rămas "nerezolvate", din punct de vedere al finanţării.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate