fbpx

Scrie un comentariu
Un eveniment plin de arome şi savoare. Eveniment multicultural, cu accent însă pe bucătăria maghiară. Multe echipe de bucătari şi producători s-au întâlnit în acest weekend la Nyiregyhaza, Complexul Muzeal al Satului de la Sosto (Lacul sărat). În prim plan a fost prezentarea tradiţiilor culinare însă aceasta a venit la pachet cu voia bună, cu poveştile despre provenienţa acestor mâncăruri şi istoria lor.

 

Delagaţiile Ungariei, Poloniei, Ucrainei, Ecuadorului şi a României au gătit timp de două zile specialităţi locale, de la o diversitate de gulyasuri la mancăruri păstoreşti, de la fripturi haiduceşti la deserturi felurite, încântând vizitatorii, care au încercat să guste din toate. Nici Friptura de Turda nu s-a lăsat mai prejos, gurmanzii stând la coadă să primească o bucată de friptură cu castravete murat şi pâine de casă.

 

Împletiturile de ceapă de pe Valea Arieşului (împletită de Nagy Maria din Plăieşti), diversitatea de produse apicole, dintre care mierea cu fructele uscate, mierea de zmeură sau cea de brad şi propolisul sau polenul au fost cele mai apreciate (producător familia Kepes), uleiul de floarea soarelui presat la rece (familia Duma) oferit şi spre degustare cu pâine de casă – toate acestea împreună cu Friptura de Turda au constituit standul de prezentare al delegaţiei noastre, reprezentând Turda, Valea Arieşului şi nu în ultimul rând România.

 

În cadrul acestui eveniment a avut loc şi cea de-a şasea întâlnire a Slow Food în Ungaria.

Viaţa simplă, mâncărurile de casă, oamenii voioşi şi un decor de vis au contribuit la un eveniment special, foarte reuşit, chiar dacă prima zi a fost una ploioasă.

 

"Deja de pe acum am primit invitaţia pentru participare la ediţia din anul viitor, când vom merge acolo cu şi mai multe produse şi cu mai multe mâncăruri gătite la faţa locului (Friptura de Turda, Varza a la Cluj şi deserturi locale), însă noi sperăm ca la anul să ne prezentăm mai multe organizaţii Slow Food din ţară, să întregim prezenţa românească, pentru că avem ce arăta prin specificul culinar al zonelor georgrafice ale ţării. 

Următorul eveniment internaţional pentru organizaţia noastră şi cele din ţară va fi Terra Madre Torino şi Salone del Gusto, care se va desfăşura în perioada 21–25 octombrie, eveniment la care sunt aşteptaţi peste 6.000 de reprezentanţi din toată lumea”, a declarat Marta Pozsonyi, preşedintele Asociaţiei Slow Food Turda.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator