fbpx

Icon Scrie un comentariu
Prodemocratia01Azi a fost prima zi de prezentare a unui interesant proiect lansat de Asociaţia Pro Democraţia (APD), care vizează prevenirea şi identificarea faptelor de corupţie la nivel local. Concluzia primei zile a fost că, în multe situaţii, ne confruntăm cu fenomene de "mică corupţie" fără ca măcar să conştientizăm acest lucru!

 

Cu alte cuvinte, multe fapte care pot fi încadrate la "mica corupţie" (de genul "atenţiei" date la medic) sunt considerate prea generale pentru a fi tratate în categoria actelor de corupţie, ceea ce este greşit.

 

O atenţie deosebită a fost acordată administraţiei publice locale. Conform monitorizării APD, corupţia s-ar putea regăsi în cazul achiziţiilor publice, a luării şi dării de mită pentru utilizarea poziţiilor de putere, precum şi în cazul sistemului discreţionar de luare a deciziilor.

 

"La nivel administrativ, există două categorii diferite de corupţie: prima apare acolo unde serviciile sau contractele sunt puse la dispoziţie legal, iar a doua acolo unde banii publici sunt cheltuiţi ilegal. În prima situaţie oficialul obţine un profit ilegal făcând ceva ce intră în mod obişnuit în atribuţiile sale. În a doua situaţie, mita este dată pentru a obţine servicii pe care un oficial nu are dreptul să le ofere", se precizează în manualul elaborat de APD, denumit "Drumul spre integritate".

 

Din partea mass media locală au fost prezenţi Aurel Şandru (One TV), Marian Oprea (Ziarul 21) şi Gelu Florea (TurdaNews), ceilalţi participanţi fiind din organizaţiilor neguvernamentale (ONG)..

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator