fbpx

pmp 1300x300

asacons montatorprefabricate

Scrie un comentariu

Autorităţile locale au început să preia în administrare spitalele în cadrul procesului de descentralizare, care se va încheia la începutul lunii viitoare. Ministerul Sănătăţii a promis că va preda unităţile cu datoriile achitate şi parţial restructurate, prin reorganizarea numărului de paturi pentru reducerea costurilor.

 

373 din cele 435 de spitale din România urmează să intre în administrarea autorităţilor locale, ulterior statul va avea în grijă doar 62 de institute naţionale, unităţi sanitare de interes naţional şi spitale de urgenţă importante la nivel regional.

 

La nivelul judeţului Cluj, primăriile vor prelua spitalele din Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Turda, Huedin şi Mociu. Spitalul din Huedin are o capacitate de 185 de paturi, aproape la fel cu cele din Gherla, cu 115, şi Câmpia Turzii, cu 205. Spitalul Municipal din Turda are 453 paturi.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei Maria Cadar, de la 1 iulie, Primăria Turda va administra şi spitalul local. Încă nu se ştie câte paturi vor fi reduse, dar oricum numărul este insuficient, la ora actuală există liste lungi de aşteptare la "neurologie, interne, psihiatrie cronici şi cardiologie, reumatologie".

 

"Acum suntem într-un proces de inventariere. Se află la noi o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai primăriei şi ai spitalului....la capitolul reduceri de personal nu avem date concrete, doar zvonistica e mare" este de părere Maria Cadar.

 

La ora actuală sunt 30 de posturi medicale vacante, dar... blocate. Cu alte cuvinte, dacă se reduce şi personalul, calitatea actului medical va avea de suferit, toate lovind în pacienţii care şi aşa au de suferit de pe urma măsurilor de austeritea impuse de guvern.

 

Mecanismul de finanţare ar urma să rămână în mare acelaşi, adică banii de la bugetul Sănătăţii, destinaţi fiecărui spital, vor ajunge la acesta, însă numai prin administrarea primăriilor sau a consiliilor judeţene.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator