fbpx

Icon Scrie un comentariu

Iordanul

Ajunul Bobotezei, din 5 ianuarie, este prima zi de post din noul an, după 11 zile în care nu au mai fost restricţii alimentare, cu ocazia sărbătorilor Naşterii Mântuitorului şi Anului Nou.

Potrivit unor tradiții românești, este perioada când preotul vine pe la case cu Iordanul, vestind Boboteaza, gospodarii sunt atenţi să audă dacă îi scârţâie zăpada sub picioare, semn că anul ce tocmai începe va fi unul bogat şi rodnic.

La fel s-a întâmplat și ieri când sute de turdeni au primit în casele lor preoții ortodocși, enoriașii după binecuvântările de rigoare achitând și o taxă care variază între 50 și 80 de lei, drept contribuție la proiectele bisericii. Taxa însă a stârnit și nemulțumiri spun turdenii.

„A crescut contribuția pe familie de la 70 la 80 de lei, vă dați seama unde sunt două familii, deja se simte. Ceea ce nu înțelegem de ce la alte parohii a rămas la fel taxa de ani de zile, adică 50 de lei, și aici crește de la an la an. La Ploscoș spre exemplu, am auzit că este de 100 lei pentru că sunt mai puțini credincioși. Acuma nu e vina noastră că nu sunt destui oameni în parohie pentru a susține proiectele bisericii...toți ridică tafifele la gaze, salubritate, transport în comun, impozite etc. În schimb banii noștri stau pe loc, la asta nu se gândește nimeni?!” transmite un cititor al publicației noatre.

Dincolo de nemulțumiri, azi e zi de mare sărbătoare. Manifestările religioase prilejuite de celebrarea Botezului Domnului Iisus Hristos (Boboteaza), din 6 ianuarie, și a Sfântului Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", această din urmă denumire provenind din limba greacă şi înseamnând "arătare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

Poţi scrie şi TU la Ştirea Cititorului! Ai o știre interesantă, o informaţie, o reclamaţie, o fotografie, un video sau ceva de semnalat tuturor celor care ne citesc? TurdaNews îţi stă la dispoziţie! Trimite-ne un email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., care să conţină informaţia respectivă, iar noi o vom publica! De asemenea, te rugăm să precizezi dacă vrei să-ţi apară numele sau nu. Mulţumim! Împreună formăm cea mai bună echipă!

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator