Seria întâlnirilor de la Cafeneaua Mămicilor, în cadrul „Atelierului de cusut și confecționat ii”, continuă. În 25 februarie 2025, a avut loc o nouă întâlnire a fetelor ce vor să își coase propria ie.
„Arta Acului la Cluj” a fost reprezentată la Turda de Marcela Popa, care deține arta acului și apără ca nimeni alta, tradiția și felul în care trebuie cusută o ie autentică. Prezentă la intrunirile „Asociației Arta Acului la Cluj” și la diversele manifestări sau prezentări ale muzeelor etnografice din țară, Marcela Popa a venit și în după amiaza zilei de 25 februarie 2025, cu povești adevărate, despre cânepă, fir roșu de mătase și ie, dar și despre femeia română și felul în care trebuie purtată o ie. Prețul unei ii poate ajunge și la 5.000 de lei, dar ea ascunde zeci și uneori sute de ore de muncă, astfel încât aceasta poate fi predată generațiilor următoare.
Ioana a început deja să coase o ie pentru fiica sa, dar a spus că va face o ie pentru toți ai ei. Ia pentru fetița ei e cu simboluri tradiționale frumoase, cusute cu roșu iubire, pe pânză fină. Trusa ei conține de toate. Ac, ață, foarfecă, centimetru… lucruri pe care Marcela Popa le-a examinat cu atenție – a impărțit, a adunat și a făcut să danseze pânza, ce va deveni în curând, o ie autentică, cusută de Ioana.
Și între prăjitură de casă, cu vișine și un frappe delicios, pregătite de Nicoleta Meșter, orele s-au scurs în poveștile firului roșu de mătase, care scrie și acum despre frumusețe și unicitate în lume.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.