nello construct

Artă digitală la Fabrica de Teatru Turda

Proiectul Digitalizarea Arhivei TNAMT își propune să valorifice resursele istoriei teatrale ale instituției, prin dezvoltarea platformei digitale cu aproximativ 100 de spectacole puse în scenă între 1968-1989 și prin completarea arhivei cu interviuri și materiale din arhive personale.

TNAMT își pune la dispoziție arhiva de peste șapte decenii de creație teatrală artiștilor selectați în urma unul call de creație. Aceștia vor revitaliza o parte din arhivă prin realizarea unor creații originale de artă digitală care vor putea fi accesate pe www.tnamtdigital.ro.

În cadrul proiectului a fost creată o instalație multimedia cu imagini din arhiva artistica a TNAMT. Mai multe detalii despre instalație ne oferă Ioana Toloargă, dramaturgă și regizoare emergentă desemnată să creeze instalația de anul acesta.

„Gândită, ca și memoria noastră, împotriva cronologiei lineare, ci ca niște flash-uri cu lumini, muzici și viziuni spontane, instalația cuprinde spații proiectate tematic și decupate de panouri din decoruri vechi. Astfel, labirintul-instalație din holul și din foaierul Fabricii de bere se deschide și se închide cu proiecțiile a două scurte animații realizate de Ioana Satmari, în care avem câteva personaje centrale, așa cum le-a gândit ea: pe spectator (care suntem noi – fiecare dintre noi), o ușă gigantică, ce desparte prezentul de trecut, Gaura Cheii, care ne permite să vedem dincolo, înapoi… și lumea acestui trecut, care, la final, ajunge să permeeze prezentul. Între cele două se petrece călătoria”.

În continuare Ioana ne ghidează prin ceea ce ea numește „labirintul memoriei”, prin spații dedicate copiiilor (muzeul inocenței), femeilor (muzeul feminității) și anilor ’70 și ’80 din teatru – un mediu disco, cu kitsch și culoare. Acestea ne adresează întrebarea: „ce ne amintim?”.

Călătoria prin labirint se încheie cu o ultimă întrebare: „cine își amintește?”, adresată prin intermediul proiectării interviurilor ținute de Ioana și lucrărilor digitale realizate de artiștii multimedia.

Invităm publicul să descopere arhiva artistică TNAMT și aceste spații inedite vizitând instalația. Ea va funcționa în toate weekendurile din luna octombrie, înaintea spectacolelor, în holul din foaierul Fabricii de Teatru, iar în data de 16 octombrie va fi deschisa publicului larg în intervalul 17.00-20.00.

De asemenea, pe parcursul proiectului, TNAMT va transmite toate noutățile pe paginile de Facebook și Instagram cu numele Arhiva artistică TNAMT Digital.

În cele din urmă, dacă dețineți materiale legate de istoria TNAMT, le puteți trimite prin email la proiecte.tnamt@gmail.com sau apelând la numărul de telefon 0787 777 38.

Digitalizarea Arhivei TNAMT este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: