Apelul primarului PSD din Valea Ierii, Dorin Nap, care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic, din vremea în care era pădurar, a primit termen în data de 11 octombrie 2023.
În prima instanță, la Judecătoria Turda, primarul din Valea Ierii a fost condamnat la închisoare cu suspendare.
În baza art. 396 al.2 cod procedură penală condamnă pe inculpatul N D , la următoarele pedepse: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăierea fără drept de arbori din fondul forestier, prev. de art. 107 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) lit. d) din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 5 din Codul penal; – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori prev. de art. 109 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) lit. d) din Legea 46/2008 cu aplicarea art. 5 din Codul penal; – 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 C.pen. În temeiul art.38 al.1 cod penal constată că infracţiunile mai sus amintite sunt în concurs real şi conform art.39 lit.b cod penal aplică pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare pe care o sporeşte cu 9 luni închisoare ( o treime din celelalte pedepse aplicate) urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare. În baza art.91 cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.”, a fost decizia Judecătoriei Turda.
La data de 11 aprilie 2020, în plină pandemie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Serviciul de Ordine Publică, Biroul de Combaterea Delictelor Silvice au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier, pe raza comunelor Băișoara și Valea Ierii. Cu acea ocazie, au aplicat o sancțiune contreavențională la Legea 171/2010 și au dispus confiscarea faptică a unei cantități de materiale lemnoase.
Ulterior, au efectuat verificări cu privire la proveniența materialelor lemnoase și astfel s-a întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări, a precizat IPJ Cluj.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, dosarul penal are numărul 885/P/2020. În acest dosar, la data de 8.10.2020 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Nap Dorin, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere de arbori fără drept (prev. de art. 107, alin. 1, lit. c, alin. 2, lit. d din Legea 46/2008 – Codul Silvic), furt de arbori din fondul forestier (prev. de art. 109, alin. 1, lit. c, alin. 2, lit. d din Legea 46/2008 – Codul Silvic) și fals intelectual (prev. de art. 321 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul Penal). În 10.12.2020, dosarul a ajuns la Judecătoria Turda, constituindu-se Dosarul 8206/328/2020, în care Garda Forestieră Cluj, Primăria Tureni, ANAF și Ocolul Silvic Valea Ierii s-au constituit părți civile (pentru recuperarea unor daune).
Ce făcea fostul pădurar, actual primar, cu câteva zile înainte de Paște, în starea de urgență națională? Era ”lupul paznic la oi”!
Conform probelor existente la dosar, în 10 aprilie 2020 (era cu câteva zile înainte de Paște, în plină stare de urgență din cauza pandemiei!), inculpatul Nap Dorin, în calitate de pădurar, s-a deplasat în cantonul pe care îl avea în pază, în corpul de pădure situat pe raza administrativă a comunei Valea Ierii, UP I Bondureasa (ua 93a), și de aici a tăiat fără drept un număr de 7 arbori de esență rășinoase cu un volum de 15,771 mc, pe care apoi i-a tractat de la locul tăierii până într-o rampă primară cu un tractor.
În seara aceleiași zile l-a contactat telefonic pe martorul B.I. căruia i-a oferit spre vânzare materialul lemnos sustras, acesta acceptând să-l cumpere, având convingerea că acesta este de proveniență legală.
A doua zi, la data de 11 aprilie 2020, inculpatul Nap Dorin a vândut martorului materialul lemnos contra sumei de 4.000 de lei, întocmind în fals un aviz de însoțire în care a consemnat că materialul lemnos provine dintr-o exploatare legală situată în altă zonă decât cea din care fusese tăiat și sustras.
Cam așa făcea bani fostul pădurar, actual primar, pe timpul stării de urgență!
În declarația de avere se prezenta ”sărac și cinstit”!
Din declarația de avere dată în anul 2020, rezultă că Nap Dorin nu avea în proprietate terenuri sau clădiri, nu avea bani în bancă și deținea doar un ”amărât” de Volskwagen din anul 1992.
Veniturile sale anuale din activitatea de pădurar erau de 16.500 de lei, în timp ce veniturile din calitatea de consilier local erau de 5.484 lei/an (anul de raportare 2019). Practic, câștiga vreo 1.800 de lei pe lună.
Oficial! Că, la ”negru”, din activitatea de pădurar, doar la furăciunea din 10-11 aprilie 2020 se alegea cu 4.000 de lei!
În prezent, de când e primar, și-a mai cumpărat un autoturism Mitsubishi, iar veniturile sale anuale au urcat la 70.092 lei (conform propriei declarații de avere).
În cazul în care în apel va primi o condamnare (indiferent dacă este cu suspendare sau nu), primarul Dorin Nap își va pierde mandatul, conform legii.