doanre sange

APEL de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge!

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj își extinde programul luni, 14 iunie 2021, între 07:30 și 17:30, pentru a celebra Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Clujenii sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină, str. Nicolae Bălcescu nr. 18 pentru a ajuta semenii aflați în suferință.

Reamintim că spitalele din întreg județul se află într-o criză acută de sânge, periodic organizându-se campanii de donare în acest sens. Una a avut loc chiar la Turda săptămâna trecută.

La Punctul de Recoltare din incinta Colegiului Tehnic a avut loc o acțiune de donare sânge organizată cu sprijinul personalului de la Centrul Regional de Transfuzii Cluj

Amenajarea acestui Punct de Recoltare din strada Piața Basarabiei, nr. 48, a fost realizat prin intermediul proiectului de bugetare participativă Turda Decide, ,,#65 Șansă la viață prin donare de sânge”, depus și votat de cetățeni, finanțat de Primăria Municipiului Turda.

Încă de la primele ore ale dimineții s-au prezentat primele persoane care au dorit să ofere o șansă la viață și să doneze sânge.

Organizatorii campaniei spun că acest gen de activități vor avea loc periodic la Turda.

Pentru cei care doresc să doneze sânge, trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta:18-60 ani; greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg; pulsul: 60-100 bătăi pe minut. Să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.); să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere); să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile; să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (excepție: anticoncepționalele, suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc); să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni; să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după); să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.  Pentru donatorii de sânge care au trecut prin COVID trebuie să treacă cel puțin 14 zile de la izolare sau 28 de zile de la efectuarea unui test RT-PCR pozitiv. 

 

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.