APAH-RO, reprezentată de turdeanul Stelian Mărginean, prezentă la Conferinţa Naţională a pacienţilor cu afecţiuni hepatice

In data de 11-12 octombrie 2012 , la Hotel Cubix in Brasov sa desfasurat cea de a patra editie a Conferintei Nationale a pacientilor cu afectiuni hepatice din Romania, avand ca tema “ Hepatita de la depistare la tratament, in context national si international “.

La eveniment, alaturi de specialisti in domeniu, au participat delegatii din Germania, Marea Britanie, Suedia, Scotia, Austria, precum si reprezentanti ai C.N.A.S. Mentionam ca in cursul zilei de 10.10.2012 conducerea de la nivel national APAH-RO alaturi de delegatiile straine au avut intalniri si discutii cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei, respectiv ai Ministerului Sanatatii.

APAH-RO Cluj a fost reprezentata  de catre Presedintele acesteia dl. Jurist Stelian Ioan Marginean si de catre dl. Liviu Botezan. Din randul pacientilor din Turda a fost prezenta la dezbateri d-na Jiga Maria. Cu aceasta ocazie Apah-ro Cluj a fost felicitata si premiata de catre reprezentantul Aliantei Mondiale a Hepatitei, pentru evenimentul organizat de ziua mondiala a hepatitei,  ocazie cu care Alianta a doborat un record mondial si a intrat in cartea recordurilor. Tot in aceste circumstante Apah-ro Cluj a fost felicitata pentru intreaga activitate desfasurata pe toata perioada de la infiintare si pana in prezent, in ultimul an aceasta fiind extrem de aproape de pacienti si de nevoile acestora.

Atat Asociatia noastra cat si organizatiile din tarile sus mentionate, prezente la conferinta, militeaza pentru o abordare corecta a pacientilor cu boli hepatice si un tratament adecvat si egal pentru orice persoana, indiferent de starea de sanatate.

Printre concluziile evenimentului putem aminti : – importanta psihologilor in viata pacientilor cu afectiuni hepatice precum si a asistentilor medicali voluntari pasionati si nu in ultimul rand a medicilor implicati. S-a pus de asemenea accent pe formarea de aliante si parteneriate care sa ibe ca obiectiv principal pacientul cu hepatita si nevoile lui. Pentru ca de la o zi la alta apar care puteau fi ajutati, ne arata ca o mai buna colaborare intre oameni si institutiile guvernamentale si nonguvernamentale ar fi mai mult decat benefica.

D-nul Andy Dyson – Marea Britanie, Advocacy Aligned Limited a aratat importanta campaniilor de advocacy in sanatate. “Este mult mai importanta sanatatea decat impartirea bugetelor ori a altor probleme cu care se confrunta cei ce i-au decizii !”. In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Apah-ro Cluj, se v-a incerca pe viitor organizarea unui schimb de experienta si o colaborare intre asociatie si dl. A.Dyson in vederea sustinerii unor campanii de advocacy in Romania.

Printre invitatii cu care s-au purtat discutii in vederea unor parteneriate cu Apah-ro Cluj au fost Achim Kautz – Germania – Manager of Deutsche Leberhilfe, vicepresedinte si membru fondator ELPA; Tove Frich – Suedia – Manager RHC, membra ELPA; Robert Mitchell Thain  – Scotia –  Manager PBC Fundation. In urma dialogurilor purtate sa ajuns la concluzia ca o colaborare care sa vina in sprijinul pacientilor din judetul Cluj si care sa constea in derularea unor proiecte comune ar fi atat utila cat si benefica pentru noi.

Urmatoarea intalnire cu delegatile prezente la Brasov va fi la Cluj in luna aprilie a anului urmator, cu ocazia desfasurarii celei de a doua editie a conferintei regionale Hepatopac a Apah-ro Cluj, lucru ce l-au si confirmat.

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.