Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda, găzduiește zilele acestea o expoziție uimitoare formată din 40 de lucrări ale artistului plastic, Dumitru Popa, vernisate într-o atmosferă de poveste, în seara zilei de 3 aprilie 2025.
Povestea „Amprente” a artistului plastic Dumitru Popa a vorbit despre o explozie de culoare, unde movul spiritual e predominant. Artistul îmbină ca nimeni altul materiale textile ca mărgele, sticlă, lemn, plastic, fire, vopsea acrilică și multă, multă dăruire.
Mâinile creatoare lasă „Amprente” minunate și o poveste ce îmbină umanul cu astral sau artistic cu senzorial, într-o uimire și descoperire a unor lucrări noi, parcă și mai aproape de perfecțiunea cu care ne-a obișnuit artistul.
Vernisajul a fost îmbogățit de prezența distinșilor Demostene Șofron și Eugen Cojocaru, de la Cluj-Napoca, invitații speciali ai evenimentului de la Turda. Jurnalistul și criticul de Artă Demostene Șofron a ținut o pledoarie despre frumusețea, cromatica și ducerea lucrărilor artistului spre plan astral, definind chiar un tablou, ca cer înstelat. Amprentele sunt cu adevărat reale și aduc, amprenta mâinilor creatoare, a timpului, amprenta definitoare ca personalitate și amprenta a ceea ce se lasă în urmă.
„Amprentele pe care le lasă Dumitru Popa sunt trainice și merg la esențe. Amprente înseamnă în această expoziție că ciclurile sunt fantastice, apoi avem intergalactica, cu multiple fațete, avem poveștile sufletului, pentru că nu-i așa, e nevoie de ele să le facem cunoscute, să ne punem sufletul în palmele cuiva, în ideea de a fi descoperiți, de a fi apreciați și nu în ultimul rând de a merge mai departe. Mai sunt și amprente dintr-o altă viață, care este iarăși un ciclu incitant pentru că avem câteva exemple din univers sau din alte universuri”, a spus Demostene Șofron.
Timpuri de ieri și de azi, oameni de ieri și de azi și amprente universale, citându-l pe Lucian Blaga care credea într-o singură cultură reală. Ceea ce lasă Dumitru Popa este cultură la rang de Artă a subliniat jurnalistul de artă, Demostene Șofron, amintindu-l pe Lucian Blaga cu „cântec printre stele” ridicând frumosul la rang de Artă.
Extraordinar!, a fost cuvântul pentru expoziția „Amprente” adus de jurnalistul și criticul de artă Demostene Șofron, care a pictat atât de frumos în discuție, sufletul artistului Dumitru Popa, prezent în Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda, într-o expoziție uimitoare. Unicitatea nu putea lipsi din discursul finului observator de artă, care a scos în evidență stilul unic și personal al maestrului neobosit, Dumitru Popa. Demostene Șofron aduce un elogiu mâinilor, folosit pentru prima dată de domnia sa, pentru un creator cu o energie și o dăruire minunate, care impresionează. Autentic, original, nou, sunt cuvintele care definesc o expoziție ce merge drept la inima celor care o privesc, într-o simfonie a culorilor foarte bine orchestrată de un iscusit dirijor.
Simbolurile românești aducând aminte de ia românească, soarele, cercul, steaua, cerul, într-un univers cu mituri și legende, te duce într-o poveste minunată cu teme în teme, provocând simțurile.
Eugen Cojocaru, scriitor și critic de artă, a vorbit de asemenea despre prietenie și bucuria revederii cu prieteni vechi și a intrat în dialog cu cei prezenți despre viața lucrărilor și diversitatea stilistică folosite de maestrul Dumitru Popa, plecând de la arta textilă ce preia esteticul, ducându-l spre abstracționism. Mesajele lucrărilor sunt puternice, căutările sunt autentice și arta incașă și coloristică se îmbină într-o altă dimensiune, transpunând totul în artă, spre ochiul privitorului. Titlurile apropie și expresivitatea lucrărilor te prinde în mreje, când sufletul artistului e acolo, viu. Movul este culoarea spirituală și cea care pune în evidență toate celelalte culori, într-o cromatică extraordinară.
Și existența, iată, cea mai mare temă după tema mâinilor creatoare. Povestea artistului e complexă iar invitația e cea într-un labirint de culori, cu bucuria de a dărui iubitorilor de frumos, artă valoroasă.
Felix Rațiu a adus muzica folk la Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda, pe acorduri de chitară, iar versurile poetului Adrian Păunescu au inundat galeria cu frumos și metafore. Pereții galeriei turdene râd de culoare și povestea e scrisă în titluri extrem de interesante.
Maestrul Popa a adus mulțumiri tuturor celor prezenți și i-a numit prieteni ai artei, familia care prinde sufletul în dulci simțiri. Arta rămâne valoarea absolută, care unește și înalță sufletul. Aici și acum, într-un prezent cinstit, onest, dăruind din amprenta și semnătura personală. Artistul vorbește în culori. Urmele rămase sunt esențiale și ochii vor oglindi ce a strâns sufletul într-o viață. Lutul mâinilor e acolo. Inima cântă! Artistul se exprimă: Te uiți în urmă și lași… amprente!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.