Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj a efectuat anul trecut un număr de 1.418 controale la agenţii economici de pe raza judeţului Cluj. Ca urmare au fost aplicate 144 amenzi contravenţionale în valoare totală de circa 15,7 milioane de lei.
Sancţiunile au fost aplicate în principal pentru lipsa actelor de reglementare sau nerespectarea acestora, nerespectarea regimului deşeurilor periculoase şi nepericuloase sau nerespectarea obligaţiilor de refacere a mediului afectat ca urmare a desfăşurării activităţilor.
Controalele tematice au fost realizate pentru verificarea respectării legislaţiei specifice privind gestionarea uleiurilor uzate, gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, vehiculele scoase din uz, gazele cu efect de seră, regimul deşeurilor de ambalaje, salubrizarea localităţilor. O atenţie deosebită s-a acordat problematicii privind siturile contaminate istoric din zona Turda şi Dej, atât prin inspecţii, cât şi prin consultanţă acordată iniţiatorilor de proiecte de reabilitare a acestor zone.
Până în prezent, în zona Turda a fost aprobat proiectul privind decontaminarea perimetrului Poşta Rât.
Proiectul este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională de către Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” – Axa Prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Intervenţie 2 – „Reabilitarea zonelor poluate istoric”.
Boştină & Associates Financial Consulting (BAFC), în consorţiu cu SC EUROTOP CONSULTING SRL din Cluj-Napoca, a fost selectată să acorde servicii de consultanţă tehnică pentru proiectul cu finanţare europeană de reabilitare a sitului poluat istoric – deşeuri periculoase UCT- Poşta Rât din Municipiul Turda.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.