Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ne-a transmis că există suspiciuni de fraudă în cadrul proiectului cu finanțare europeană ”Amenajare parc de agrement multifuncțional în comuna Tritenii de Jos, județul Cluj”, iar din acest motiv s-a procedat la sesizarea EPPO (European Public Prosecutor’s Office) – Parchetul european și informarea DLAF – Departamentul pentru lupta antifraudă.
Deocamdată, Primăria Tritenii de Jos nu ne-a trimis niciun răspuns la solicitarea transmisă pe această temă.
”În data de 02.09.2020, a fost semnat Contractul de finanțare nr. C1920074X205361307506 conform căruia comuna Tritenii de Jos, din județul Cluj are calitatea de beneficiar, iar AFIR calitatea de autoritate contractantă. Conform ultimului act adițional, AA nr. 4, valoarea acestuia este de 282.794,87 lei fără TVA și 42.984,82 lei TVA. Contractul de finanțare a prevăzut o durată de execuție a acestuia de maximum 36 luni și durata de realizare efectivă și implementare a proiectului de maximum 33 luni, cu obligativitatea depunerii primei tranșe de plată în termen de cel mult 12 luni de la semnarea Contractului de finanțare, respectiv până la data de 02.09.2021. Potrivit art. 1(2) din Contractul de finanțare, beneficiarul comuna Tritenii de Jos, din județul Cluj se angajează să implementeze proiectul în conformitate cu acest act, cu legislația națională și comunitară în vigoare.
În data de 14.10.2022, Autoritatea de Audit a Curții de Conturi a României, prin adresa nr. 201620/DV/05.10.2022, a informat AFIR cu privire la o petiție în ceea ce privește Contractul de finanțare încheiat de beneficiarul Comuna Tritenii de Jos, județul Cluj cu titlul Amenajare parc de agrement multifuncțional în comuna Tritenii de Jos, județul Cluj. Astfel, vă informăm că în urma controlului efectuat, au fost semnalate unele suspiciuni de fraudă fapt pentru care s-a procedat la sesizarea EPPO (European Public Prosecutor’s Office) – Parchetul european și informarea DLAF – Departamentul pentru lupta antifraudă.
De asemenea, au fost luate măsuri cu privire la recuperarea sumei de 3.973,35 lei (3.338,95 lei baza si 634,40 lei TVA), decontată de către AFIR în prima tranșa de plată depusă de către primăria Tritenii de Jos în data de 22.09.2022 și la demararea procedurilor privind rezilierea contractului de finanțare.
În ceea ce privește alte spețe cu nereguli sau suspiciuni de nereguli la nivelul anului 2022 (care implică recuperarea sumelor plătite din fonduri europene), vă aducem la cunoștință că se analizează fiecare caz în parte, deoarece pot exista tipuri de nereguli diferite și se acționează conform prevederilor legale în vigoare și procedurilor de lucru ale AFIR. Astfel, nu vă putem pune la dispoziție o situație centralizată a proiectelor unde au fost identificate nereguli ori suspiciuni de nereguli, mai ales că, de cele mai multe ori, ele fac obiectul unor acțiuni în instanță.
Referitor la accesarea ulterioară de fonduri europene gestionate la nivelul AFIR, în cazuri similare cu cel prezentat anterior, solicitanții sunt eligibili doar în cazul în care nu sunt înregistrați în Registrul debitorilor sau în Registrul neregulilor întocmite la nivelul Agenției.”, a transmis Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Citește și: Contract cu finanțare europeană la Tritenii de Jos, aproape de reziliere! Banii trebuie dați înapoi!
UPDATE:
Primarul din tritenii de Jos, Dan Alexandru Iosif, neagă că ar fi fost un control sau că s-ar fi descoperit nereguli la proiectul cu finanțare europeană.