Reprezentanţii asociaţiilor Trei Fraţi Pătaţi, împreună cu Amicii Noştri, din Turda, se declară profund jigniţi de declaraţiile făcute de viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, Ioan Moldovan, cu ocazia conferinţei de presă din data de 7 februarie.
Situaţia despre care vorbeşte domnul viceprimar este departe de a fi soluţionată şi cu atât mai puţin “mulţumitoare” pentru membrii celor două asociaţii, după cum se precizează într-un document remis redacţiei TurdaNews.
Redăm în continuare, integral, poziţia reprezentanţilor celor două asociaţii, care au detaliat problema câinilor vagabonzi din municipiul Câmpia Turzii, respectiv modul în care societatea din Baia Mare gestionează activitatea de prindere a câinilor de pe străzi.
Episodul I, Sesizarile
La data la care a inceput investigatia, in urma sesizarilor (nicidecum „informatii eronate si zvonuri”) venite din partea unor cetateni din Campia Turzii, martori la actiunea de strangere a cainilor de pe strazi, protectorii animalelor au avut ca prim obiectiv verificarea conditiilor in care sunt tinuti cainii impuscati. Desi au fost anuntati telefonic de intentia lor, nici un reprezentant din partea administratiei locale nu a binevoit sa se deplaseze la groapa de gunoi, sa discute cu cele 4 doamne. Insa imediat dupa telefonul doamnelor, dl Oros, responsabil cu situatia animalelor strazii, a adus personal un sac cu mancare uscata si a lasat-o la poarta firmei de la rampa de gunoi, spunandu-le angajatilor despre vizita ce va urma. La sosirea membrilor, in tarc erau aruncate cateva felii de paine proaspata, de care cainii nu se atingeau. Pe o temperatura de minus 10 grade, cainii erau tinuti pe beton, fara a avea custi, fan sau orice altceva ce le-ar fi asigurat conditiile impuse de lege. Erau 5 caini, toti extrem de blanzi si prietenosi, caz in care legea stipuleaza ca nu se foloseste tranchilizarea pentru prinderea lor. Mai mult de atat, unul din caini, dupa declaratiile martorilor, fusese adus cu hemoragie, posibil ranit la impuscare. Acesta a fost lasat inafara custii, „intr-o balta de sange”, in ideea ca va muri. Dar cainele s-a trezit din anestezie si a fugit. Deoarece contractul prevede ca firma colectoare din Baia Mare sa ridice 5 caini, iar acestia nu ieseau la numar din cauza patrupedului fugit, angajatii primariei au impuscat un alt caine, aflat chiar in incinta firmei, fara a lua in seama rugamintile unei doamne de acolo, care crescuse acel caine de mic, spunandu-i ca trebuie sa iasa la numar.
Episodul II, Pozitia Primariei Campia Turzii
Urmatorul pas facut de protectorii animalelor a fost confruntarea domnului primar, Ioan Vasinca, cu informatiile adunate. Acesta s–a aratat foarte deschis si a pus la dispozitie doamnelor, contractul incheiat de Primarie cu firma SC Rozintox SRL. Conform acestuia, strangerea cainilor si transportul lor la Baia Mare, se face la un interval de 2 saptamani, inca din anul 2002. Dar reprezentantii celor doua asociatii au ridicat intrebarea „ce se intampla cu cainii dusi din oras?”. Conform asigurarilor date de reprezentantii firmei, cainii ar fi dusi la adapostul lor din Viseul de Sus, a explicat dl primar, insa tot domnia-sa a recunoscut ca nu a verificat acest lucru, el personal supicionand ca acei caini ar putea fi, de fapt, eliberati pe drum. In timpul discutiilor si-a facut aparitia si dl viceprimar, care a intervnit spunand ca totul este legal, existand un contract care acopera intreaga activitate de „colectare si depozitare” a cainilor. Reprezentantii asociatiilor turdene l-au informat pe dl viceprimar ca, din punct de vedere legal, acei caini ar trebui sterilizati, vaccinati antirabic si repusi in teritoriul de provenienta, cu exceptia cainilor agresivi si grav bolnavi. Iar faptul ca nu se stie ce se intampla cu ei din momentul in care au fost scosi din Campia Turzii, ar putea sa insemne atribuirea unor bani publici (150 lei/caine) pentru o activitate cu un final ce contravine legii, prin abandon sau uciderea cainilor.
Episodul III, Unde sunt cainii ghirisenilor
Urmatorul pas a fost deplasarea a doi membri ai Asociatiei Amicii Nostri, Rus Fodor Dóra şi Monica Hădărugă, împreună cu medicul veterinar, Alin Irimies, din partea Primăriei Câmpia Turzii, la Baia Mare, in data de 4 februarie 2011, pentru a verifica existenta unui adapost la Viseul de Sus, apartinand firmei ROZINTOX.
Proprietarul acestei firme (care are ca domeniu de activitate principal dezinsecţia şi deratizarea), dl. Pop, nu a putut insa dovedi existenta nici unui câine comunitar adus de la Campia Turzii. Domnia-sa a declarat că nu are nici un proces verbal de preluare a cainilor, susţinand că el nu şi-a propus să adune câinii într-un adăpost, asa cum au afirmat reprezentantii administraţiei locale din Câmpia Turzii. Dl Pop a explicat ca, de fapt, firma dansului sterilizează câinii şi apoi îi repune în libertate, adica în teritoriul de unde i-a adunat. La cererea protectorilor animalelor de a arăta registrul cu câinii sterilizaţi si vaccinati, reprezentantul firmei Rozintox a spus că nu detine un astfel de document. A fost rugat apoi sa arate procesele verbale de relocare a animalelor, dar din nou raspunsul a fost: „nu deţin aceste acte”. A fost intrebat despre cabinetul veterinar cu care a colaborat în toţi acesti ani, la care dl Pop a spus că acel medic nu poate fi contactat, deoarece a plecat din localitate. Proprietarul firmei contractoare, si-a condus, in schimb, musafirii la cabinetul medicului cu care urmează să colaboreze din anul acesta, adica proprietatea privată a medicului în cauză, numit Băran Iuliu, care avea 6 ţarcuri, trei dintre ele fiind ocupate de câini labradori ţinuţi pentru concursuri, nici pe departe caini comunitari. La întrebarea insistentă „unde sunt câinii comunitari pentru care s-au plătit, de-a lungul anilor, bani publici, cu scopul de a fi duşi în adăpost la Baia Mare?”, dl Pop a declarat: „Dar unde să ţin atâţia câini, i-am repus sterilizaţi în teritoriul de unde i-am luat!”
Nu e mai nevoie sa spunem aici ca protectorii animalelor, locuitori ai municipiului Campia Turzii, spun ca „nici un câine din jurul blocului unde locuiesc, nu s-a mai întors niciodată în zona respectivă”. Mai mult de atât, incercand recuperarea unui caine ingrijit de o intreaga scara de bloc, in urma cu ani de zile, luând legătura telefonic cu firma, reprezentantii acesteia nu au putut să localizeze câinele descris. In decursul acestor ani nu a apărut nici un câine comunitar crotaliat sau însemnat în oraşul Câmpia Turzii, semn de identificare specific pentru animalele sterilizate, vaccinate şi relocate în teritoriu.
In loc de epilog
Declaratiile schimbatoare ale domnului viceprimar al municipiului Campia Turzii, din: „cainii sunt dusi la adapostul firmei, la Viseul de Sus” (in cadrul intalnirii cu reprezentantii celor doua asociatii), in „cainii sunt sterilizati si dusi inapoi in strada” (de fata cu presa), ne fac sa credem ca domnul viceprimar incearca sa se joace cu legea, acoperind o afacere a carei dedesupturi ilegale incep sa iasa la suprafata. Nu intelegem cum dl viceprimar a reusit, in mai putin de o luna de zile, sa-si schimbe hotararea ferma de a nu returna cainii pe strada, desi l-am informat ca legea stipuleaza reteritorializarea dupa sterilizare si vaccinare. Afirmatiile tendentioase la adresa reprezentantelor celor doua asociatii, precum si folosirea ca exemplu in sustinerea actiunilor aprobate de domnia-sa a tragicului accident in care si-a pierdut viata o femeie, in Bucuresti, sunt cu atat mai periculoase cu cat ele dovedesc necunoasterea temeinica a legii, dar si intentia de a instiga populatia impotriva animalelor fara stapan si a protectorilor acestoa. Il informam pe dl. Moldovan ca noi suntem reprezentantii unor organizatii neguvernamentale, si nu a „unei societati”. Sau poate a vrut sa spuna ca reprezentam „societatea civila”, ceea ce este corect. Mai mult de atat, „spre surprinderea” domniei sale, „in urma celor vazute la fata locului” NU „ne-am schimbat deloc impresia”, mai mult de atat, il asiguram pe dl viceprimar ca nu ne vom opri pana cand actiunile aprobate de domnia-sa nu vor respecta intocmai litera legii. Ii cerem, in mod oficial, domnului viceprimar dovezi concrete despre folosirea banilor publici destinati prinderii, castrarii, vaccinarii si relocarii cainilor comunitari.
Membrii celor doua asociatii se declara, in schimb, multumiti de atitudinea si deschiderea domnului primar, Ioan Vasinca, care a inteles ca interesul ambelor parti trebuie sa fie atat bunastarea oamenilor, cat si a animalelor, semnand protocolul de colaborare pentru intocmirea unei baze de date a animalelor cu stapan (recensamant) si microciparea acestora, conform legislatiei UE.
Rus Fodor Dóra, membru fondator: Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor Amicii Noştri
Brindusa Apostol, vicepresedinte Asociatia Trei Frati Patati