În cele din urmă, administraţia locală din Turda se va împrumuta în euro, nu în lei, cum era preconizat iniţial. Valoarea împrumutului va fi de maxim 9 milioane de euro, iar banii vor fi returnaţi peste 2 ani, în momentul în care se vor emite obligaţiunile municipale.
Administraţia locală turdeană consideră că împrumutul în euro este mai avantajos, motiv pentru care Consiliul Local Turda a decis schimbarea monedei în care se va realiza împrumutul, din leu în euro. Finanţarea rambursabilă externă de maxim 9 milioane de euro se va obţine de la Dexia Kommunalkredit Bank AG din Austria. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru realizarea unor investiţii municipale, iar creditul se va returna în 24 de luni. Pentru aceasta, în 2010 se vor emite nişte obligaţiuni municipale, care vor fi achiziţionate integral de Banca Transilvania, iar obligaţiunile municipale vor avea o perioadă de maturitate de maxim 18 ani. Însă, pentru a se pune în practică mecanismul emiterii obligaţiunilor municipale şi contractarea creditului, este nevoie de avizul Ministerului de Finanţe, care va analiza documentaţia şi va spune ce sumă poate contracta administraţia locală, astfel încât să nu fie probleme cu capacitatea de rambursare.
Conform documentelor oficiale, municipalitatea va avea de plată sume de circa 2-3 milioane de lei/an, cu un maxim în perioada 2011-2012, când se vor plăti peste 4 milioane de lei/an. Creditul va fi garantat cu încasările de la bugetul local.
Există şi nemulţumiţi
PRM şi PNL s-au opus acestui împrumut. Doru Anca (PRM) susţine că trebuia prezentată o situaţie a bugetului local, fără de care nu se pot lua decizii privind contractarea unor împrumuturi. PSD-ul a contestat şi el creditul, chiar dacă în plenul şedinţei a aprobat proiectul de hotărâre, prin acceptul consilierilor Lucian Cordiş şi Emil Molnar. Ucu Faur, candidat al partidului pentru Camera Deputaţilor, consideră că acesta este un credit neperformant, fiind vorba de un credit de consum. Ucu Faur a apreciat că era mai oportună lansarea unor obligaţiuni municipale care să asigure un capital de finanţare a unor proiecte de dezvoltare a turismului şi a capacităţii de cazare, care în timp ar fi adus bani în municipiu, spre deosebire de proiectul actual, care ar conduce spre investiţii considerate a fi neprofitabile. „Vreţi să nu modernizăm străzile? Nu le facem! Vreţi să nu facem sala de sport? N-o facem! Vreţi să nu facem bazinul de înot? Nu-l facem! Tot timpul cineva este împotrivă”, a fost replica primarului Tudor Ştefănie.
Ce se face cu banii?
Printre obiectivele care urmează să fie finanţate din aceşti bani se află asfaltarea străzilor din municipiu şi construirea unei baze sportive (sală polivalentă, bazin de înot, anexe).
În cazul reabilitării şi modernizării străzilor, valoarea totală a proiectului de ridică la 32.110.320 lei, iar durata investiţiei este de 3 ani. Vor fi modernizate 13,4 km de străzi şi trotuare şi vor fi reabilitate 17,9 km de străzi.
În ceea ce priveşte baza sportivă, investiţia totală se ridică la 165.456.840 lei, pe o suprafaţă construită de 31.841 mp. Durata de realizare a investiţiei va fi de 3 ani, iar investiţia cuprinde o sală polivalentă de 4.252 de locuri, un bazin de înot de 430 de locuri şi anexe în suprafaţă de 7.025 mp.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.