A crescut numărul sancţiunilor aplicate de ITM Cluj

În anul 2008 Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a acordat cu aproape 1.700 sancţiuni mai mult decât în 2007. Cu toate acestea, paradoxal, valoarea totală a amenzilor contravenţionale aplicate cu 627.900 lei mai mică în 2008 faţă de 2007.

 

Această situaţie arată ca acţiunile de control întreprinse de ITM Cluj au avut un ecou pozitiv,  reuşind conştientizarea participanţilor în procesul muncii asupra necesităţii respectării legislaţiei în vigoare. Printre firmele „fruntaşe” la încasat amenzi se numără şi o societate turdeană: Comcereal S.A , care i s-a aplicat cea mai mare amendă din domeniul agricol pentru judeţul Cluj – în cuantum de 100.000 lei – pentru primirea la muncă a unui număr de 61 persoane fără forme legale de angajare.

 

Peste 3.000 de unităţi controlate pe linie de sănătate şi securitate în muncă

 

Din raportul întocmit de ITM Cluj reiese că anul trecut au fost verificate de inspectorii de muncă 3.481 de unităţi, aplicându-se 1.454 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.245.500 lei. „Deoarece în controalele tip campanie s-a intensificat controlul şi la societăţile nou înfiinţate, se constatată că în 2008 a crescut numărul de activităţi sistate cu 593  faţă de 2007 iar al unităţilor sistate cu 41″ spune Daniel Păcurariu, inspector şef al ITM Cluj.

 

Mai puţine accidente de muncă

 

În cursul anului 2007 au fost înregistraţi 229 de accidentaţi în muncă, din care: accidentaţi mortal 29 şi accidentaţi cu incapacitate temporara de muncă 200; s-a înregistrat un accident de munca colectiv; 7 accidentaţi au încheiat incapacitatea temporară de muncă prin încadrarea în gradul II de invaliditate. Anul trecut au fost mai puţine cazuri de accidentare la locul de muncă. 222 de accidentaţi din care:  accidentaţi mortal 14 şi accidentaţi cu incapacitate temporară de muncă 208; nu s-au înregistrat  accidente de munca colective ; 22  accidentaţi au încheiat incapacitatea temporară de muncă prin încadrarea în gradul II de invaliditate.

 

Pentru acest an, ITM Cluj îşi propune îmbunătăţirea activităţii prin asimilarea tuturor normelor apărute în domeniul muncii.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top