m install
nello construct

A condus cu viteză pentru a-și transporta soția însărcinată la spital și s-a ales cu permisul suspendat. Judecătorii i-au dat, însă, câștig de cauză!

floris

Polițiștii clujeni au oprit în trafic un șofer care circula cu viteză și i-au suspendat permisul de conducere, dar i-au aplicat și o amendă zdravănă de 1.305 lei, chiar dacă acesta a încălcat legislația pentru a-și duce soția la spital, care era pe punctul de a da naștere unui copil.

Odată oprit, bărbatul a încercat să le explice polițiștilor că se grăbește la o clinică de ginecologie din Cluj-Napoca pentru că soția sa are contracții, fiind pe punctul de a naște, însă polițiștii nu s-au lăsat emoționați de faptul că atât viața femeii, cât și viața copilului erau în pericol și i-au aplicat acestuia o amendă de 1.305 lei și i-au suspendat permisul.

Bărbatul a atacat decizia

Pe lângă cele menționate deja, sotul femeii a mai invocat și lipsa din procesul verbal a mențiunilor privind datele de identificare ale aparatului radar.

Din procesul verbal întocmit de polițiști a rezultat că într-o seară din luna mai 2023, la ora 22.40, bărbatul conducea un autovehicul cu viteza de 103 km/h, prin localitatea Răscruci din comuna Bonțida, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala de poliție, scre Gherlainfo.ro.

Procesul-verbal a fost întocmit în lipsa șoferului, iar la mențiuni s-a consemnat: ”În momentul opririi, susnumitul ne-a declarat verbal că se grăbește la o clinică din Cluj-Napoca, întrucât soția sa însărcinată are contracții și urmează să nască. I-am adus la cunoștință contravenția săvârșită și sancțiunea ce urmează să o primească în lipsă”.

Judecătorii i-au dat câștig de cauză

Chiar dacă procesul verbal a fost întocmit legal, potrivit judecătorilor, aceștia au considerat că că depășirea vitezei legale cu 50 km/h s-a făcut pentru că era o situație de necesitate.

Legea prevede: „aracterul contravențional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilității, beției involuntare complete, erorii de fapt, precum și infirmității, dacă are legătură cu fapta săvârșită”.

„Este în stare de necesitate persoana care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol imediat și care nu putea fi înlăturat altfel viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.”

Astfel, magistrații au tras concluzia că șoferul a trebuit să circule cu viteză mărită pentru a putea fi salvată atât mama, cât și copilul

Mai mult, soțul femeii a depus la dosar și biletul de ieșire din spital depus la dosar a reieșit că femeia a suferit o intervenție medicală, constând în „cezariană de urgență segmento-transversală”, la mai puțin de două ore de la momentul săvârșirii faptei.

Instanța a apreciat că exista o urgență, iar transportarea persoanei însărcinate, cu travaliul declanșat, la unitatea medicală la care s-a efectuat intervenția, poate fi considerată unica modalitate de înlăturare a pericolului.

Șoferul a primit permisul înapoi, iar amenda va fi restituită. Cu toate acestea, sentința nu este definitivă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: