Progres semnificativ pe drumul expres care va lega Autostrada Transilvania de DN1 Cluj-Napoca – Turda în zona Tureni, la mai puțin de două luni de la deschiderea șantierului.
În zonă sunt mobilizate peste 70 de utilaje care lucrează la terasamente, profilul viitorului drum fiind deja vizibil.
Șoseaua, cu o lungime de 5 km, va avea două benzi pe fiecare parte și o porțiune mediană, pe care vor fi amplasate separatoare de sens.
Acesteia i se adaugă aproape zece kilometri de bretele de legătură, care vor face conexiunea cu A3 și DN1. Valoarea contractului este de 563 de milioane de lei, iar termenul de execuție este de 18 luni, din care se va scădea perioada de iarnă în care nu se poate lucra.
Termenul de finalizare este de 18 luni, ceea ce înseamnă că drumul ar trebui terminat în prima jumătate a anului 2025.
Ce spune primarul Matei Cristian?
În condițiile în care noul drum expres DN1-A3 va funcționa pe principiul unei centuri ocolitoare pentru municipiul Turda, localitatea scăpând astfel de traficul greu și de traficul de tranzit, care îngreunează foarte mult deplasarea prin localitate, primarul Cristian Matei a explicat ce înseamnă asta pentru Turda.
„Vești bune! Au început lucrările de construire a Drumului Expres care va lega DN1 de Autostrada Transilvania prin Tureni.
Ce înseamnă asta pentru municipiul nostru? Unul dintre principalele avantaje ale acestui drum expres este acela că va funcționa ca o centură ocolitoare, reducând traficul greu și de tranzit de pe străzile din municipiul nostru. Prin reducerea traficului greu în municipiu, acest proiect are și un impact pozitiv asupra mediului. Reducerea emisiilor de noxe generate de camioane și tiruri reprezintă un pas important în direcția protejării mediului înconjurător. În plus, dezvoltarea acestui drum expres va facilita conexiunea între municipiul nostru și rețeaua de autostrăzi, ceea ce va îmbunătăți și mai mult mobilitatea și accesibilitatea.
Astfel, se vor deschide noi posibilități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii.
Termenul de finalizare a acestui drum este începutul anului 2025. Iar noi ca administrație prin PMUD reactualizat ne axăm în continuare pe îmbunătățirea mobilității. Astfel, pregătim documentația necesară pentru depunerea proiectelor în vederea modernizării a încă 9 coridoare de mobilitate urbană:
1. Coridor integrat de mobilitate urbană „P-ta 1 Decembrie – str. Abatorului – str. Petru Maior – str. Rasaritului” și
2. “Petru Maior – Plopilor” – Axa Vest-Est- segmentul I – prin acest coridor, împărțit în două segemente urmărim interconectarea Cartierului Central cu Cartierele Poștarât și Oprișani.
3. Coridor integrat de mobilitate urbana „Alba Iulia”
4. Coridor integrat de mobilitate urbana „Dr.I.Rațiu-Dragalina”
5. Coridor integrat de mobilitate urbana „Gh. Baritiu-Bucovinei-Ion Corvin”
6. Coridor integrat de mobilitate urbana „Traian-Crisan-Brancoveanu”
7. Coridor integrat de mobilitate urbana „Câmpiei – Luncii”
8. Coridor „Albastru” – Râul Aries
9. Coridor „Albastru” – Pârâul Racilor
Aceste proiecte vor aduce beneficii semnificative și vor contribui la consolidarea infrastructurii rutiere în perspectiva unui viitor prietenos cu mediu care va asigura mobilitatea și accesibilitatea tuturor cetățenilor” a scris edilul pe Facebook.