430 de mame minore înregistrate în Cluj și fără educație sexuală în școli

teen pregnancy

Datele din 2019 ne arată că 23% din minorele care au născut în anul respectiv sunt în România. Primele 5 județe din țară la acest capitol sunt: județul Mureș cu 931 de mame minore, urmat de Dolj cu 838, Brașov cu 733 și Bacău cu 722 de adolescente care au născut în 2019. În județul Cluj au fost înregistrate nu mai puțin de 430 de mame minore. 

Cele mai puține cazuri au fost în județul Tulcea, cu 187 de mame minore, Gorj cu 190, Caraș-Severin cu 209,  în Mehedinți 234, iar în Brăila au fost înregistrate 248 de mame adolescente. 

Dintre 199.720 de nașteri înregistrate în urmă cu 2 ani, 749 au fost raportate la mame cu vârste sub 15 ani, iar 17.933 la mame cu vârste între 15 și 19 ani, potrivit celor mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) și a Hărții natalității în rândul mamelor adolescente a organizației Salvați Copiii.

Mai puțin de 2% dintre totalul mamelor adolescente au interacționat cu serviciile publice de asistență socială.

„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe  oriacestea așteaptă până când situația se înrăutățește  sau  recurg la  auto-medicație în  timpul  sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel  încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în  situații de risc”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În același timp, proiectul pentru introducerea educației sexuale în școli este blocat în Parlament. În septembrie 2020, legea care viza educația sexuală în școli prevedea că aceasta poate să fie predată doar cu acordul părinților, iar de atunci parlamentarii negociază între ei pe această temă. 

Cei care au cel mai mult de pierdut din cauza acestei amânări sunt copiii. România este printre ultimele țări din europa care nu le oferă informații cu privire la protecție sau boli cu transmitere sexuală iar acest lucru cauzează în mod direct numărul de mame minore ridicat.

Sursa: Monitorul Cluj

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top