speed 4028234 640

4 motive pentru care performanta website-ului este importanta pentru afacerea dvs.

Performantele website-ului dvs. sunt esentiale atat pentru pastrarea clientilor cat si pentru castigarea de clienti noi (si implicit cresterea vanzarilor). Este posibil ca website-ul dvs. sa beneficieze de cele mai bune servicii, produse si continut web, insa daca performantele acestuia sunt slabe, brandul dvs. va fi afectat negativ iar vizitatorii vor ajunge pe websiturile competitorilor.

Indiferent cand v-ati dezvoltat website-ul si cat v-a costat, este important ca periodic sa ii evaluati performantele. Un website cu performante slabe nu va aduce beneficii in ultracompetitivul mediu online.

Imbunatatiti si mentineti performanta website-ului

Imbunatatirea performantelor website-ului dvs. nu se termina cu dezvoltarea site-ului. Oferirea si mentinerea unei experiente rapide si de calitate utilizatorilor necesita diligenta, deoarece website-ul sau serviciul dvs. web exista intr-un mediu volatil in care schimbarile de infrastructura sau de continut pot avea impact dramatic asupra performantei site-ului dvs.

Trebuie sa fiti permanent constienti de performanta website-ului dvs. pentru a raspunde rapid la problemele ce se pot ivi. Exista multe solutii reale de monitorizare a utilizatorilor pentru a va proteja de probleme si pentru a va ajuta sa optimizati performanta site-ului dvs.

Pe langa multi alti factori, analizati si serviciul de hosting. In multe situatii proprietarii de website-uri aleg cele mai ieftine servicii de gazduire web fara sa ia in considerare faptul ca se vor extinde si ca vor trebui sa faca upgrade pe masura ce au mai mult trafic. Puteti sa alegeti un server VPS performant, optimizat pentru performante iar website-ul dvs. va functiona la maxim chiar si atunci cand traficul va creste si veti avea nevoie de resurse suplimentare.

Performantele sunt o mare problema, mai ales cand vine vorba de dispozitive mobile. Ia-ta cateva motive pentru care ar trebui sa va preocupe performantele website-ului dvs.

Motive pentru care performantele website-ului sunt importante pentru afacerea dvs.

1. Performante mai bune ale website-ului duc la cresterea ratelor de conversie

Viteza de incarcare a website-ului este un factor in imbunatatirea ratelor de conversie si cresterea satisfactiei consumatorilor. Studiile arata ca un timp de incarcare a paginii mai mare de 2 secunde duce la scaderea ratei de conversie cu 7% si la scaderea numarului de pagini vizualizate cu 11%.

Pentru website-urile de comert electronic o scadere de 7% a conversiilor inseamna scaderea vanzarilor. Pentru un site care genereaza 20.000 lei pe zi, o scadere cu 7% inseamna o pierdere de peste 500.000 lei pe an (si aceasta doar pentru o pagina care se incarca in 3 secunde in loc de 2!).

O scadere de 11% a numarului de pagini vizualizate inseamna un impact serios asupra veniturilor publicitare. Pentru un website de stiri care are 101000 de milioane de vizitatori unici pe luna, cu o medie de 4 pagini vizualizate/vizitator, o scadere cu 11% a paginilor vizualizate inseamna 44.000.000 de pagini vizualizate mai putin intr-o singura luna.

Daca website-ul dvs. ar castiga 1 euro/100/1.000 pagini vizualizate, ati pierde 44.000 euro/an datorita unei intarzieri de 1 secunda la  incarcarea paginii.

2. O mai buna recunoastere a marcii

Pentru fiecare brand optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) este o lupta continua. Cine nu doreste sa fie gasit in primele pagini ale clasamentului motorului de cautare?

In determinarea acestui clasament sunt luati in considerare multi factori. Iar performanta website-ului  – viteza de incarcare a paginilor – este luata de Google in calcul atunci cand afiseaza rezultatele cautarilor. Puteti avea continut de calitate, relevant, insa Google sa nu va includa in prima pagina de rezultate, in detrimentul altor pagini cu viteza mai buna de incarcare.

Tienticont ca daca viteza de incarcare a paginii dvs. este redusa (incarcarea dureaza mai mult de 2 secunde), utilizatorii vor incepe sa apese butonul Inapoi (Back). La o viteza de incarcare a paginii de 3 secunde ati trimis 40% din vizitatori inapoi catre pagina de unde au sosit.

Google va atribui rata de respingere ridicata relevantei slabe a cuvintelor cheie si veti pierde pozitiile favorabile in clasament. Cu cat fenomenul se intampla mai des pe pagina dvs., cu atat rankingul paginii in motoarele de cautare este mai slab.

Doriti ca oamenii sa va gaseasca continutul iar pentru aceasta trebuie ca pagina dvs. sa fie gasita in partea superioara a rezultatelor cautarii.

Prin urmare, pentru un SEO mai bun si o mai buna recunoastere a marcii, trebuie sa urmariti performanta website-ului. Urmariti acest doi factori constant: viteza de incarcare a paginii si relevanta continutului. Performanta este un factor cheie atunci cand utilizatorii folosesc cautarea vocala pe dispozitive precum Google Home.

3. Performanta slaba a website-ului afecteaza perceptia cu privire la brandul dvs.

Un alt studiu, a vizat efectele pe care performanta le are asupra utilizatorilor in privinta perceptiei brandului. Participantilor li s-a cerut sa efectueze sarcini standardizate pe patru site-uri de comert electronic si de calatorii folosind un iPhone.

Jumatate dintre acestia au beneficiat de conexiune Wi-Fi cu viteza maxima, in timp ce cealalta jumatate au avut o conexiune limitata, care a redus viteza de incarcare a paginilor. Efectele unei intarzieri de 500 milisecunde la incarcarea paginii au avut ca rezultat o scadere cu 8% a implicarii vizitatorilor.

Experienta mai lenta a condus la perceptii de marca descrise ca „neelegante”, „plictisitoare”, „copilaresti” si „de prost gust;” in timp ce experienta rapida i-a determinat pe oameni sa perceapa website-urile intr-o lumina pozitiva.

Prin urmare, acelasi continut a dus la perceptii ale utilizatorilor complet diferite, singura diferenta fiind timpul de incarcare a paginii.

4. Website-urile performante obtin avantaje competitive

Cand utilizatorii abandoneaza website-ul dvs. din cauza unor probleme de performanta, nu renunta doar la cautarea de produse sau continut. Acestia se indreapta catre concurentii dvs. Daca concurentul ofera o experienta mai buna, castiga atat vanzarea, cat si loialitatea clientului.

Pentru a pastra vanzarea si loialitatea clientului si pentru a oferi marcii dvs. un avantaj competitiv, trebuie sa aveti un website care se incarca rapid. Cu toate acestea, pentru a va asigura ca utilizatorii dvs. stiu ca site-ul dvs. ofera o experienta mai buna, acestia trebuie sa poata sa faca diferenta.

In acest sens, trebuie sa va asigurati ca website-ul dvs. este cu cel putin 20% mai rapid decat concurenta, conform legii Weber-Fechner, si a diferentei notabile, care sustine ca oamenii observa diferenta dintre doua lucruri similare daca exista o diferenta minima de 20% intre acestea.

De exemplu, daca pagina dvs. se incarca in 4 secunde si a concurentei dvs. se incarca in 3 secunde, pagina dvs. trebuie sa se incarce in 2,4 secunde pentru ca utilizatorii sa vada diferenta (dar, desigur, se poate si mai bine). Atunci cand site-ul dvs. este mai rapid, utilizatorii va percep marca ca fiind superioara, pur si simplu pentru ca ofera o experienta mai buna utilizatorului, data de viteza de incarcare a paginilor.

Concluzie

Reputatia marcii si veniturile dvs. depind de experientele rapide pe care le oferiti utilizatorilor. Un site web lent poate costa afacerea dvs. mii sau milioane in fiecare an, datorita unei intarzieri de doar cateva milisecunde.

Cateva fractiuni de secunda sunt suficiente pentru a reduce conversiile, a reduce satisfactia utilizatorilor si a va pierde rankingul in clasamentele motoarelor de cautare. Puteti insa evita astfel de situatii toate acestea utilizand un serviciu de gazduire web de incredere, optimizat pentru pagini super rapide  care va asigura disponibilitatea online a website-ului dvs., o viteza super-rapida de incarcare a paginilor si o buna gestionare a varfurilor de trafic.

Comentarii

ULTIMELE articole: