Anual, data de 16 Aprilie marchează Ziua mondială a vocii. Aceasta are ca scop evidențierea importanței vocii în ceea ce presupune comunicarea, exprimarea stărilor și a emoțiilor în relațiile interumane.
Ziua mondială a vocii atrage atenția și asupra sănătății vocale și a tulburărilor care pot apărea în ceea ce privește vocea.
Data de 16 Aprilie este un bun prilej pentru a aduce în atenția populației conștientizarea importanței sănătății vocale.
Vocea este sunetul creat de corzile vocale ale omului. Sănătatea vocală este importantă, în special pentru persoanele a căror meserie depinde de acest „instrument”: cântăreți, știriști, actori, profesori, ș.a.
Cum a apărut Ziua mondială a vocii?
Inițiativa a fost a unor specialiști în patologie vorbire-limbaj și a unor profesori de canto. Celebrarea a început în Brazilia sub denumirea de Ziua națională a vocii, în 1999.
Ulterior, a devenit Ziua internațională a vocii, fiind preluată și de către alte țări, precum Argentina și Columbia.
În anul 2002, Statele Unite ale Americii au recunoscut această zi, devenind Ziua mondială a vocii – World Voice Day.
În România, Ziua mondială a vocii a fost marcată pentru prima oară în anul 2013, la Cluj, din anul 2014 fiind serbată la București.
Ce poți face de Ziua mondială a vocii?
În ziua de 16 Aprilie pot fi organizate diverse evenimente și activități cu privire la „educarea” în legătură cu sănătatea vocii, consultații ale specialiștilor în tulburări vocale sau chiar concerte în care să fie evidențiate frumusețea și puterea vocii.
Scopul Zilei mondiale a vocii este aducerea la cunoștința populației despre importanța vocii și îngrijirea acesteia, pentru o viață sănătoasă.
Sursă foto: ess.com
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.