La 13 ianuarie 1568, pentru prima dată în lume, în Transilvania, Dieta Transilvaniei întrunită la Turda (Parlamentul Transilvaniei) a proclamat prin lege, dreptul la libertatea conștiinței și la toleranță religioasă.
Astfel că toată lumea poate exercita religia care corespunde concepției sale, enunțând că Transilvania a devenit, pământul libertății religioase!
Pentru prima dată în Europa se recunoaşte de către un stat, unitarianismul şi întemeierea Bisericii Unitariene.
Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de către Dieta de la Turda prin care se proclama libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase pentru cetăţenii Transilvaniei.
A fost promovat de către Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei. Este primul de acest fel din istoria Europei moderne. Acesta a avut limitele sale, prevederile lui proclamând egala îndreptăţire a credinţelor îmbrăţişate de stările constituţionale medievale ale Transilvaniei: nobilii, saşii şi secuii. Decretul era emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sangeroase care domneau intre catolici , protestanti, calvinisti si unitarieni Europa Occidentala.
Practicarea altor culte, precum cel mozaic şi greco-ortodox, ai căror adepţi constituiau o mare parte a populaţiei Transilvaniei, dar care nu constituiau motiv de lupte religioase nu a făcut obiectul edictului, practicarea acestor credinţe fiind cu toate acestea îngăduită.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.